Niz potresa u sjevernom Jadranu, osjetili su se i u Istri. Potres i kod Kalnika

Screenshot: CSEM/EMSC

SINOĆ su oko ponoći dva potresa pogodila sjeverni Jadran uz obalu Italije. 

Kako javlja EMSC/CSEM, prvo potres magnitude 4,8 stupnjeva po Richteru dogodio se četiri minute nakon ponoći. Dodaju i kako mu je epicentar bio 15 kilometara od talijanskog grada Ravene te 250 kilometara od Ljubljane. 

Drugi potres nedugo nakon ponoći

Nedugo nakon prvog potresa, u 00:29 sati došlo je i do drugog potresa, magnitude 3,1 stupnja po Richteru.

Ovaj potres imao je epicentar 11 kilometara od talijanskog grada Ravenne.

Talijanski mediji javljaju kako je došlo do dva potresa iza ponoći, a dodaju i kako trenutno nema informacijama o materijalnoj šteti ili žrtvama.

Dodaju pak i kako je prema talijanskoj seizmološkoj službi do potresa došlo u području koje ima visok stupanj opasnosti od potresa, a napominju i kako su u blizini zabilježeni potresi jači od 5 stupnjeva po Richteru.

Gradonačelnik Ravenne za Tg 24 izjavio je ipak kako će danas škole biti zatvorene kao mjera opreza. 

Čitatelji meteoportala IstraMet su na njihovoj Facebook stranici izvijestili kako se potres osjetio i u Istri, primjerice u Rijeci, Puli i Poreču.

EMSC/CSEM dodaje i kako su nakon ova dva potresa zabilježena još četiri slabija potresa jačine 2, 2.1 te 2.2 stupnjeva po Richteru.

Lagan potres kod Kalnika

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su u utorak, 15. siječnja u 7 sati i 54 minute lagan potres od 2.3 prema Richteru s epicentrom kod Kalnika.

Intenzitet u epicentru je bio III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dojavi građana potres se osjetio u Gornjoj Rijeci.

Pročitajte više