Nizozemski liječnici pregledat će Bobetka u srijedu

Liječnički tim Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (MKSJ), koji bi trebao pregledati generala Janka Bobetka, doći će u Zagreb u utorak, priopćeno je u ponedjeljak iz hrvatske Vlade.

Liječnički tim čine dva specijalista, internist dr. E. J. van Lieshaut i kardiolog dr. R. Tukkie, iz Akademskog medicinskog centra Amsterdam, navodi se u priopćenju.

Liječnici će u srijedu obaviti liječnički pregled umirovljenog generala Janka Bobetka.

Sudsko vijeće Haškog suda koncem prosinca prošle godine, na zahtjev tužiteljstva, naložilo je tajništvu tog suda da oformi stručni liječnički tim koji će u Hrvatskoj pregledati generala Bobetka.

Hrvatska je, nakon što je general Bobetko polovicom studenoga prebačen zbog pogoršanog zdravstvenog stanja u bolnicu, 28. studenoga prošle godine obavijestila Haški sud da ne može izvršiti nalog za uhićenje temeljem optužnice kojom se bivši zapovjednik Glavnog stožera HV-a tereti za zločine počinjene u operaciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

Haški sud do sada je u slučajevima ´Aleksovski´ i ´Naletilić´ uputio svoje liječničke timove kako bi verificirali nalaze domaćih liječnika.

Pročitajte više