Nizozemski ministar obrane: Hrvatska mora u potpunosti surađivati s haagom

NIZOZEMSKI ministar obrane Henricus Gregorius Jozeph Kamp posjetio je danas hrvatsko Ministarstvo obrane i s ministricom Željkom Antunović dogovorio razne oblike pomoći modernizaciji MORH-a te naglasio da Hrvatska mora u potpunosti surađivati s Međunarodnom sudom u Den Haagu.

Podupiremo namjere Hrvatske da postane punopravni član NATO-a i Europske unije, a da bi to postala odnosi naših zemalja moraju biti jasni i potrebno je riješiti nekoliko problema, a najvažniji je potpuna suradnja s Međunarodnim sudom u Haagu, rekao je Kamp po završetku razgovora.

Odgovarajući na novinarske upite o suradnji Hrvatske s Haagom i slučaju haaškog optuženika generala Ante Gotovine koji nije dostupan sudu, ministrica Antunović je rekla je da joj je nizozemski ministar sugerirao da hrvatska strana bude aktivnija i da pronalazi nove oblike suradnje s Haaškim sudom kao bi dokazali ono što je istina.

"Mnoge stvari koje radimo i što u potpunosti udovoljavamo suradnji padaju na jednoj jedinoj rečenici haaške tužiteljice Carle del Ponte, a ta je da suradnja hrvatske nije sto postotna. Mi moramo pojačati sve aktivnosti na tom području kako bi pokazali i dokazali ne smo gospođi del Ponte, nego i svim zemljama zainteresiranim za rješavanja mogućih ratnih zločina da ono što govorimo i činimo, rekla je Antunović.

Dodala je da je s nizozemskim kolegom razgovarala i o vojno-bilateralnoj suradnji.

Nizozemski ministar obrane rekao je da su imali otvorene i korisne razgovore o odnosima dviju zemalja i dodao da je impresioniran napretkom u Hrvatskoj.

Pročitajte više