Nizozemskoj princezi Margriet uručeno hrvatsko odličje

Nizozemska princeza Margriet, sestra nizozemske kraljice Beatrix, svečano je u utorak u svojoj rezidenciji Het Loo u Apeldoornu primila visoko hrvatsko odličje koje joj je za doprinos u prikupljanju pomoći Hrvatskoj u Domovinskom ratu dodijelio predsjednik Stjepan Mesić, doznaje se iz hrvatskog veleposlanstva u Den Haagu.

Hrvatski predsjednik odlikovao je princezu Margriet Redom kneza Branimira s ogrlicom za, kako je rečeno, "izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskih građana s drugim državama i narodima kroz pružanje nesebične i humanitarne pomoći Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata i u poratnom vremenu".

Odličje su nizozemskoj princezi u prigodi obilježavanja 125. obljetnice hrvatskog Crvenog križa uručili predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Nizozemskoj.

Princeza Margriet je kao potpredsjednica nizozemskog Crvenog križa i kao predsjednica Stalne komisije Međunarodnog odbora Crvenog križa i Crvenog polumjeseca usmjeravala humanitarne aktivnosti za pomoć Hrvatskoj u ratnom i poratnom razdoblju.

Nizozemski je Crveni križ osigurao donaciju za provedbu akcije "Spasimo život" kojom hrvatski Crveni križ pomaže starim, nemoćnim i napuštenim osobama na prostorima Banovine, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije.

Nizozemska se princeza u razgovoru s predstavnicima hrvatskog veleposlanstva zanimala za pomoć koja je potrebna u akcijama razminiravanja, doznaje se iz veleposlanstva.

(Hina) pp/xvk ydv

Pročitajte više