Njemačka će financijski pomagati tvrtkama koje istražuju tehnologije budućnosti

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA namjerava financijski poduprijeti kompanije u istraživanjima tehnologija budućnosti, poput tehnologije vodika i skladištenja struje, izjavio je ministar gospodarstva Peter Altmaier.

U planu je oko 20 laboratorija, kazao je ministar Altmaier, u kojima će se istraživanja provoditi "u realnim uvjetima i na industrijskoj razini", prema priopćenju ministarstva.

Dio novih laboratorija bit će smješten u tradicionalnim rudarskim regijama. Njemačka planira postupno do 2038. godine napustiti ugljen u proizvodnji struje, podsjeća agencija dpa.

Žele postati vodeća zemlja u svijetu u području tehnologija vezanih uz vodik

Trenutno je u proračunu za takva istraživanja predviđeno oko 100 milijuna eura godišnje, a Altmaier kaže da će od ministarstva financija tražiti da poveća taj iznos.

Posrijedi je "sasvim novi koncept", naglasio je ministar, predviđajući da bi istraživanja mogla pomoći u zaštiti klime i otvaranju novih radnih mjesta.

Cilj je da Njemačka postane vodeća zemlja u svijetu u području tehnologija vezanih uz vodik, poručio je ministar Altmaier.

Ta bi se tehnologija, primjerice, mogla koristiti za proizvodnju gorivnih članaka koji bi napajali automobile. Trenutno se njezina primjena na tom području smatra vrlo skupom.

Pročitajte više