KORONAVIRUS

Recesija u Njemačkoj već se prelijeva i na nas, otkazuju se poslovi u Hrvatskoj

Foto: EPA/Grgo Jelavić/FaH

RECESIJA u Njemačkoj izaziva veliku zabrinutost među hrvatskim poduzetnicima, od kojih su mnogi okrenuti upravo izvozu na tržište najveće europske ekonomije.

>> Njemačka uronila u recesiju

U hrvatskim tvrtkama upozoravaju da će recesija u Njemačkoj izazvati velik pad narudžbi u Hrvatskoj. Posljedica toga bit će i gašenja brojnih radnih mjesta, odnosno brojni otkazi. Hrvatski izvoznici stoga od vlade očekuju da uskoro usvoji paket mjera za pomoć izvoznom sektoru i industriji, a najavljuju i traženje novih poslovnih prilika na drugim tržištima.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika: Moglo bi doći i do zatvaranja tvrtki 

"Jasno je da će kriza u Njemačkoj dovesti do gašenja radnih mjesta u Hrvatskoj jer smo jako vezani uz Njemačku. Moglo bi doći i do gašenja dijela tvrtki. Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska posljednjih godina prepoznata kao zemlja u kojoj se proizvode solidne komponente, koje se potom ugrađuju u gotove proizvode, među ostalim i one njemačke", upozorava Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika i donedavno čelni čovjek Končara.


Darinko Bago

U Hrvatskim izvoznicima stoga od Banskih dvora očekuju da u lipnju izađu s mjerama za pomoć izvoznom sektoru. Te bi mjere, smatra Bago, trebale biti teške oko dvije milijarde eura. Također, nadaju se da će im vlada pomoći subvencioniranjem amortizacije. To su mjere, ističe Bago, koje provode i druge europske zemlje kako bi pomogle svojim izvoznicima.

Prvi čovjek Spin Valisa: Pad narudžbi iz Njemačke do 15 posto u prva četiri mjeseca 2020.

Pad narudžbi s njemačkog tržišta već je osjetio požeški proizvođač namještaja Spin Valis, čiji čelni čovjek Zdravko Jelčić kaže da im njemačko tržište u ukupnom izvozu sudjeluje s 30 do 40 posto. Pad narudžbi iz Njemačke u prva je četiri ovogodišnja mjeseca iznosio 10 do 15 posto, a realno je očekivati, dodaje, da bi u nastavku godine mogao biti i veći.


Zdravko Jelčić

Unatoč tome, Jelčić ne vjeruje u najcrnji scenarij. Ističe da su njemačke vlasti dosad već prilično pomogle svom gospodarstvu te da u Berlinu najavljuju nastavak mjera potpore.

"Nadamo se da recesija u Njemačkoj neće biti ni duga ni duboka. Njemačke vlasti ipak poduzimaju korake da ublaže pad", napominje Jelčić.

Zbog toga, dodaje, ne očekuje da bi Spin Valis u narednom razdoblju trebao ni otpuštati radnike ni smanjivati plaće. Ako i dođe do velikog pada narudžbi s njemačkog tržišta, tvrtka kojoj je na čelu vjeruje da će bar dio potražnje moći nadoknaditi na drugim tržištima.

"Njemačko tržište je za nas ključno"

Bez obzira na to, jasno je, kažu makroekonomisti, da će sada već sasvim izgledna recesija u Njemačkoj predstavljati značajan udarac za hrvatsko gospodarstvo. Prema podacima državne statistike, hrvatske su tvrtke u Njemačku lani izvezle robe u vrijednosti oko 14,9 milijardi kuna, dok je naš robni uvoz iz najveće europske ekonomije iznosio oko 28,5 milijardi kuna. Velika je i ovisnost hrvatskog turizma o njemačkim gostima.


Zrinka Živković Matijević

"Njemačko tržište za nas je ključno, ne samo u robnoj razmjeni nego i u turizmu, pa je jasno da će se ono što se tamo događa odraziti i na nas", kaže Zrinka Živković Matijević, makroekonomistica Raiffeisena.

Šaravanja: Recesija u Njemačkoj mogla bi nas dodatno gurnuti prema dnu

Ista upozorenja daje i makroekonomist Goran Šaravanja, koji strahuje da bi nas recesija u Njemačkoj mogla dodatno gurnuti prema recesijskom dnu. Ipak, dodaje, jasno je da će se proizvodna slika svijeta nakon korona krize prilično izmijeniti, što otvara prilike i Hrvatskoj, a ona bi na njima već sada trebala početi raditi.


Goran Šaravanja

"Već sada je jasno da će se skratiti proizvodni lanci, koji su sada raštrkani diljem svijeta. To je posebno važno u kontekstu njemačkih tvrtki, koje posluju po cijelom svijetu. Ako Nijemci odluče više proizvodnje zadržati u vlastitoj zemlji i okolnim državama, i Hrvatska tu ima šansu za jačanje svoje pozicije", zaključuje Šaravanja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više