Njemačka književna nagrada Alexanderu Klugeu

NAJVAŽNIJA njemačka književna nagrada "Georg Buechner" za 2003. godinu dodijeljena je piscu i redatelju Alexanderu Klugeu, objavila je ovih dana u Ieni Njemačka akademija za jezik i poeziju.

Najvažniji dio književnog opusa Alexandera Klugea (71) skupljen je u djelu "Kronika osjećaja" (2000.), djelomično autobiografskoj priči o razvoju njemačkog društva.

Nekadašnji pomoćnik redatelja Fritza Langa, Kluge se proslavio filmom "Abschied von gestern" ("Anita G.", 1966.) koji govori o nedaćama mlade Njemice židovskog podrijetla izbjegle s istoka koja nastoji pronaći svoje mjesto u zapadnom društvu.

Alexander Kluge jedan je od inicijatora "manifesta iz Oberhausena" (1962.), koji je udario temelje obnove njemačke kinematografije nakon 1945., a kao teoretičar medija uredio je i više televizijskih emisija.

Nagrada "Georg Buechner", vrijedna 40.000 eura, bit će službeno dodijeljena 25. listopada u Darmstadtu gdje je sjedište Akademije.

Prethodni dobitnici uključuju nobelovca Guentera Grassa, Friedricha Duerrenmatta i Wolfa Biermanna.

Nagrada "Georg Buechner" dodjeljuje se svake godine od 1923. u znak sjećanja na njemačkog pjesnika i romansijera Georga Buechnera (1813.-1837.), autora "Dantonove smrti" i "Woyzecka".

Kao zagriženi revolucionar, Buechner je napisao i letak "Der Hessische Landbote", koji se smatra prvim socijalističkim manifestom.

Pročitajte više