Njemačka: Obilježena godišnjica završetka Drugog svjetskog rata

Njemačka je brojnim manifestacijama pod sloganom "Dan demokracije" u nedjelju obilježila 60. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata u Europi.

Obilježavanje godišnjice proteklo je u sjeni najavljenih prosvjeda desno radikalnih snaga u organizaciji podmlatka Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) "Mladih nacionaldemokrata".

Protesni marš neonacista pod sloganom "8. svibanj 1945. 60 godina psihičkog terora - 60 godina kulta krivnje" koji je prvobitno trebao proći kroz Brandenburška vrata i pored spomenika žrtvama holokausta je u tijeku poslijepodneva otkazan iz sigurnosnih razloga. Prema priopćenju policije, organizator nije uspio sakupiti 20 redara bez krivičnog dosijea kao što nalaže zakon o javnim okupljanjima.

Vrh NPD-a je osim toga na preporuku policije otkazao marš oko tri tisuće neonacista zbog straha od sukoba s lijevim protuprosvjednicima kojih se u toku dana u središtu Berlina okupilo oko desetak tisuća.

Politički vrh Njemačke je prije toga položio vijence na spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata u tzv. Novoj straži u središtu Berlina.

Njemački predsjednik Horst Koehler, koji je nakon toga predsjedavao svečanom sjednicom oba doma njemačkog parlamenta Bundestaga i Bundesrata, u svom je govoru odao počast milijunima žrtava Drugog svjetskog rata. "Mi nosimo odgovornost da sjećanje na svu tu patnju i njezin uzrok ne prestane i mi moramo skrbiti za to da se to više nikada ne ponovi", izjavio je Koehler.

On je na kraju zaključio da je Njemačka izvukla pouke iz svoje prošlosti ali da isto tako ima mnogih koji "nisu ništa naučili". "Oni koji žele povratak rasizmu i desnom radikalizmu nemaju izgleda jer nasuprot njima stoji velika većina građana koji su ponosni na svoju demokraciju", zaključio je Koehler.

Prije toga je na ekumenskoj misi održanoj u berlinskoj katoličkoj katedrali predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Karl Lehman podsjetio je da mnogi Nijemci 8. svibanj 1945. nisu doživjeli kao oslobođenje nego da su se tek u nastupajućim desetljećima izborili za demokratsko mjesto Njemačke u Europi.

Predsjednik Središnjeg vijeća evangeličke crkve u Njemačkoj biskup Wolfgang Huber izjavio je da se Nijemci nisu vlastitim snagama oslobodili nacističke diktature te da stoga 8. svibanj treba slaviti kao dan oslobođenja.

U zapadnonjemačkom Remagenu, gdje su savezničke postrojbe u ožujku 1945. po prvi put nadirući prema istoku prešle Rajnu, susreli su se veterani iz Sjedinjenih Američkih Država, Belgije i Njemačke. Preživjeli ove bitke su izjavili da su nekadašnji neprijatelji u međuvremenu postali prijetelji.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je nakon manifestacija u Berlinu otputovao u Moskvu gdje će sutra zajedno s domaćinom Vladimirom Putinom te još 60-ak državnika iz cijelog svijeta nazočiti svečanosti obilježavanja Dana pobjede.

(Hina) xnkre ydj

Pročitajte više