Njemačka otvara vrata svog najvećeg bunkera iz doba hladnog rata

NAJVEĆI njemački bunker iz doba hladnog rata, izgrađen kako bi zaštitio vladu nekadašnje Zapadne Njemačke od nuklearnog napada, otvoriti će tijekom vikenda svoja metalna tlačna vrata znatiželjnim posjetiteljima.

Bunker je iskopan ispod zapadnonjemačkog grada Ahrtala, u blizini Bonna, glavnog grada bivše Zapadne Nemačke. Projektiran je tako da punih mjesec dana u njemu može živjeti tri tisuće stanovnika.

Sada, gotovo dva desetljeća nakon pada berlinskog zida, posjetitelji će moći vidjeti kontrolni centar, predsjedničku konferencijsku salu ili pak dekontaminacijsku komoru. Naime, svoje tajne odaje bunker ovog puta otvara kao muzej, s pregršt jezivih tajni koje su prije mnogo godina zakopane ondje.

Bunker sa tisuću spavaćih soba, 900 ureda i pet bolnica

"Ovo je vrlo impozantno mjesto. Natjera vas da se osjećate pomalo napeto i nelagodno kad pomislite na nedostatak sunčeve svjetlosti i kako bi izgledalo da morate tu živjeti i raditi neko vrijeme", rekao je turistički vodič Heinz Schoenewald, koji vodi znatiželjne turiste kroz bunker.

Na toj je lokaciji prvobitno 1903. godine iskopan željeznički tunel koji je Zapadnu Njemačku povezivao s Francuskom. Tijekom Drugog svjetskog rata, nacisti su natjerali logoraše iz Auschwitza i Buchenwalda da prošire tunel kako bi u njemu mogli skrivati V2 rakete.

Zapadnonjemačka vlada ga je u bunker pretvorila negdje između 1960. i 1972. godine, na vrhuncu hladnog rata. U njemu se prepliće 17-kilometarska mreža tunela. U 60-im godinama taj je bunker koštao oko pet milijardi njemačkih maraka, što bi sada bilo oko 10 milijardi eura. Bio je to najskuplji njemački bunker, sa tisuću spavaćih soba, 900 ureda i pet bolnica.

I.M.

Pročitajte više