Njemačka pod hitno treba stranu radnu snagu

NOVOOSNOVANA njemačka komisija "Stručna radna snaga i imigracija" u svom je izvješću zaključila kako je njemačkom gospodarstvu već sada potrebna pomoć stručne radne snage iz inozemstva.

"Već sada mnoga poduzeća osjećaju manjak radne snage a sudeći prema činjenici da njemačko društvo postaje sve starije, ova tendencija bi se u budućnosti trebala još više povećati", prenosi njihove zaključke Deutsche Welle.

Stručnjaci iz komisije smatraju kako će se, ukoliko ne dođe do drastičnih promjena, broj zaposlenih u Njemačkoj do 2025. godine smanjiti za 6,7 milijuna ljudi. S obzirom na nizak natalitet, Njemačka manjak na tržištu radne snage ubrzo više neće moći pokrivati isključivo vlastitim građanima.

"Njemačka se mora više potruditi kako bi privukla najpametnije glave svijeta. Moramo se konačno oprostiti od ideje da nam strani radnici nisu potrebni. Isto tako moramo jasno definirati kakvi su nam ljudi potrebni i pod kakvim i kojim kriterijima smo spremni primiti ih u Njemačku", kazao je Armin Laschet.

Komisija napominje i kako treba mijenjati zakone na način da oni useljenicima signaliziraju da su dobrodošli u Njemačku. Navode kako velik broj stranaca koji se obrazuju u Njemačkoj zemlju napuštaju nakon školovanja jer se u njoj ne osjećaju dobrodošlima, iako bi za Njemačku baš takve mlade i stručne osobe bile idealni imigranti.

Pročitajte više