Njemačka + poricanje nacizma = Austrija

Foto: Wikimedia MPA

ZEMLJE Europe u kojima se govori njemački imaju puno toga zajedničkog - osim iskrenosti o Trećem Reichu, piše David Clay Large za Foreign Policy.

Usprkos svim sličnostima između Njemačke i Austrije, razlike u kandidatima na izborima su velike. Norbert Hofer za kojeg se očekivalo da postane novi predsjednik Austrije član je desničarske stranke koju su osnovali neonacisti. Suprotno tome, kad Nijemci izađu na birališta 2017. godine, gotovo je sigurno da će Angela Merkel ostati kancelarka, smatra Clay.

"Velike razlike između austrijske i njemačke političke kulture možda se čine iznenađujućima. Ali zapravo su predvidljive te proizlaze iz različitih odnosa prema odgovornostima za kataklizme Trećeg Reicha.

Austrija je dala veliki doprinos Hitlerovom stroju za ubijanje: uz samog Hitlera, mnoge glavešine "konačnog rješenja" bili su Austrijanci. Ali nakon što je sve završilo, Austrijanci su odlučili izbjeći svaku odgovornost za užase. Zločini Trećeg Reicha su samo njemačka stvar, tvrdi se".

Vraćanje Židova na margine društva

"Nakon rata, vlasti u Austriji fokusirale su se na vraćanje bivših nacista u politiku. Posljedica toga je bilo vraćanje Židova na margine društva. Anketa iz 1946. godine otkriva da je polovica stanovništva smatrala da je Treći Reich bio u pravu što je ''ograničio Židove''.

Kad je prikazivan film Moje pjesme, moji snovi, kina u Austriji su bila krcata skoro godinu dana. Svi su željeli vidjeti aristokratske Von Trappove kako se odupiru njemačkim barbarima.

Austrijski uspjesi u skrivanju nacističkog nasljeđa su, jasno, iritirali Nijemce. Većina svijeta smatra da je Hitler bio Nijemac, a Beethoven Austrijanac.

Usprkos svemu tome, mnogi mladi Austrijanci osjećaju sram zbog uloge Austrije u Trećem Reichu. Nakon istraživanja raznih povjesničara, došlo je do nativističkog bunta, jer su istraživači išli protiv vlastitog naroda. Najviše je tim buntom profitirao Jörg Haider, iz Slobodarske Stranke (AFP). On je slavio razne Hitlerove poteze te iskorištavao rastući strah od migranata".

Pomirenje s prošlošću

"U Njemačkoj Haider ne bi mogao postići toliki politički uspjeh. U stvari, niti jedna desničarska stranka nije bila dio vladajuće koalicije na saveznoj razini. To proizlazi iz Njemačkog Verganenheitsbewältigung (pomirenja s prošlošću).

Za razliku od Austrije, Njemačka je plaćala ratne reparacije onima koji su preživjeli Holokaust. Zapadna Njemačka je priznavala nacističke zločine, dok je Istočna Njemačka cijelu krivnju svaljivala na zapadni kapitalizam i SAD.

Zapadna se Njemačka prvo fokusirala na prisjećanje otpora nacizmu, a zatim na prihvaćanje širokog spektra nacističkih zločina.

Američka TV miniserija Holokaust je u stvari masama u Njemačkoj donijela užase Holokausta. Moglo bi se reći da je Holokaust za Nijemce učinio ono što je Moje pjesme, moji snovi učinio za Austrijance, ali u suprotnom ideološkom smjeru.

Možemo biti sigurni da će na izborima u Austriji i Njemačkoj veliki utjecaj imati ovi različiti pogledi na prošlost“, zaključuje Clay.
 

Pročitajte više