Njemačka: socijaldemokrati očekuju velik pad broja članova

Njemački socijaldemokrati očekuju drastičan pad broja aktivnih članova a time i financijske poteškoće, javlja tjednik Der Spiegel u najnovijem broju. L

Blagajnica Socijaldemokratske stranke Njemčke (SPD) Inge Wettig Danilemeier računa s tim da će u sljedećih nekoliko godina SPD izgubiti do 170.000 aktivnih članova.

Gubitak članova povezan je s visokom starosnom dobi pripadnika SPD-a, a s obzirom na to da umirovljeni članovi plaćaju smanjenu članarinu, dobni problem postao je i financijski problem, smatra Wettig-Danielmeier. Ona stoga predlaže akciju pridobijanja mlađih a time i platežno sposobnijih članova.

Dok SPD ne pomladi svoje članstvo ne preostaje drugo nego poduzimanje drastičnih mjera štednje jer je situacija dramatična, zaključila je Wettig Danielmeier.

SPD, kojoj pripada i njemački kancelar Gerhard Schroeder, unatoč najavljenim poteškoćama još ke uvijek najimućnija njemačka politička stranka kojoj djelomično ili u potpunosti pripada velik broj poduzeća uglavnom izdavačke ili tiskarske branše.

(Hina) xnkre ydgk

Pročitajte više