Njemačka: Sukob vlade i sindikata oko reformi

IZMEĐU stranaka vladajuće koalicije u Njemačkoj i sindikata razvio se žestoki sukob glede vladinih reformi prvenstveno u dijelu koji donosi smanjivanje socijalnih povlastica radništva.

Predsjednik stranke Zelenih, koja je manji partner u koalicijskoj vladi, Reinhard Buetikofer oštro je u ponedjeljak napao predsjednika najvećeg njemačkog sindikata, sindikata radnika u uslužnim djelatnostima Verdi, Franka Bsirskea. Bsirske je tijekom vikenda u nekoliko navrata oštro kritizirao kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratske stranka Njemačke- SPD) a njegovu politiku reformi socijalnog sustava nazvao promašenom. Bsirske je izjavio da je trenutno upitna podrška njegova sindikata Schroederu na izborima 2006.

Zamjenik predsjednika socijaldemokratskog zastupničkog kluba u Bundestagu Ludwig Stiegler poručio je sindikatima da prestanu postavljati zahtjeve koje vlada zbog ograničenog proračuna ne može ispuniti.

Dnevnik "Die Welt" u broju od ponedjeljka izvješćuje i o lošim odnosima između kancelara Schroedera i predsjednika Njemačke udruge sindikata (DGB) Michaela Sommera. Kontakt je prekinut nakon niza uzajamnih optužbi i kritika zbog vladine politike reformi, za koje sindikati drže da su nespojive s osnovnim postavkama socijaldemokracije. Kancelar sindikate optužuje za "političku kratkovidnost" i "bezglavost". On je u razgovoru za tjednik "Spiegel" sindikate pozvao da odustanu od svojih apstraktnih političkih ciljeva te da se ponovno više posvete problemu radnika u pogonima. On je dijelove sindikata optužio za a priori negativan stav prema svemu što vlada predloži, bez obzira na sadržaj. Sommer je Schroedera optužio za "demontiranje socijalne države" i "obmanu birača". On smatra da bi vlada, nakon što su je kaznili birači, trebala shvatiti da je njezina politika smanjivanja socijalnih povlastica, poput primjerice potpore za nezaposlene, pogrešna. Sommer Schroederu predbacuje da više vremena provodi s predstavnicima poslodavaca nego s predstavnicima radnika.

Prekid dijaloga između krovne sindikalne organizacije DGB-a i SPD-a promatrači, zbog povijesnih i političkih veza između sindikata i socijaldemokracije, ocjenjuju kao senzaciju. Obje strane, i sindikati i SPD, trenutačno se nalaze u najvećoj poslijeratnoj krizi. SPD na lokalnim izborima u međuvremenu osvaja tek između 15 i 25 posto glasova. Istodobno, nedavno objavljena studija pokazuje da tek 40 posto članova sindikata smatra njihovo postojanje opravdanim.

Za četvrtak je najavljen susret predstavnika sindikata s predsjednikom SPD-a Franzom Muentefehringom, na kojem bi, kako je priopćeno iz predsjedništva stranke, trebali biti otklonjeni novonastali nesporazumi.

Pročitajte više