NJEMAČKA: VEĆI POREZI ZA IMUĆNIJE?

Reagirajući na najnovije izvješće savezne vlade o imovinskom stanju stanovništva koji je pokazalo da su se socijalne razlike od dolaska socijaldemokratskozelene vlade kancelara Gerharda Schroedera 1998. na vlast dodatno produbile, lijevo krilo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i sindikati obnovili su u utorak zahtjeve za višim porezima za imućnije građane. L

Ministar financija savezne pokrajine Schleswig Holstein Ralf Steigner, najavio je da će unutar vladinog SPD-a biti pokrenuta inicijativa za uvođenjem tzv. poreza solidarnosti, koji bi u visini od pet posto plaćali građani s višim zaradama. Isto tako bi bila pokrenuta inicijativa za višim oporezivanjem nasljedstva. Mi smo za to da jači ponovno preuzmu veći teret nego slabiji, zaključio je Stegner.

Sindikat uposlenika u Prehrambenoj industriji i gastronomiji (NGG) traži uvođenje poreza na luksuz koji bi bio uveden kao neka vrsta treće stope poreza na dodanu vrijednost za svu robu ili usluge koje premašuju svotu od 500.000 eura. Bogati se trebaju jače uključiti u financiranje njemačkog socijalnog sustava, smatra NGG.

Političarka SPD-a Sigrid Skarpelis Sperk posebice zabrinjavajućim smatra trend po kojem siromašni postaju još siromašniji bez izgleda na poboljšanje imovinskog stanja. Ona je porast broja maloljetnih primatelja socijalne pomoći nazvala "alarmantnim".

Prema izvješću savezne vlade koje je djelomično objavio tjednik "Der Spiegel" u svom najnovijem broju, najveći broj osoba koje žive ispod granice siromaštva je mlađi od 18 godina. Prema istim podacima, postotak stanovništva koji živi ispod granice siromaštva je u posljednjih šest godina porastao s 12,1 na 13,5 posto.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više