Njemačka: Zastupnici NPD-a pod posebnom zaštitom

ZASTUPNICI radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) uživaju u novom sazivu parlamenta savezne pokrajine Saska posebnu zaštitu, piše u srijedu dnevnik "Die Welt".

Prema istom izvoru, zastupnici NPD-a su zatražili takvu zaštitu zbog prijetnji napadima koji, prema njihovoj interpretaciji, dolaze s radikalno lijeve scene.

NPD-ovi političari su na jučerašnju konstituirajuću sjednicu u zgradu parlamenta bili jedini zastupnici koji su ušli na stražnji ulaz. Pred glavnim ulazom je oko 350 građana prosvjedovalo protiv ulaska NPD-a u saski parlament. I tijekom sjednice zastupnike NPD-a su čuvali tjelohranitelji, što je izazvalo ogorčenje zastupnika ostalih stranaka. Govor predvodnika NPD-ovog zastupničkog kluba Holgara Aepfela ostali zastupnici su ignorirali okretanjem leđa i glasnim negodovanjem.

Tijekom konstituirajuće sjednice novog sastava parlamenta savezne pokrajine Saske počasni predsjednik parlamenta (dužnost koju tradicionalno obavlja najstariji zastupnik) Cornelius Weiss (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), zatražio je od svih demokrata u parlamentu pojačano zalaganje za demokraciju. On je, aludirajući na zastupnike NPD-a, izjavio da u Saskoj još uvijek ima onih koji misle da svojom protuustavnom politikom građane, unatoč iskustvima iz Trećeg Reicha, pokušavaju uvjeriti u to da je demokracija zakazala.

Predsjednik parlamenta Erich Iltgen (Kršćansko demokratska unija CDU) upozorio je zastupnike, i to prije svega NPD-ove, da će svaki pokušaj remećenja rada sjednica te svaki istup koji se kosi s Ustavom savezne pokrajine Saske biti "prekinut u začetku" i da će se on pobrinuti da čast parlamenta u Drezdenu ne bude dovedana u pitanje. Saveznom pokrajinom Saskom će sljedećih pet godina vladati demokršćansko- socijaldemokratska koalicija.

NPD je na izborima za saski parlament prije mjesec dana osvojio 9,2 posto glasova te se izborio za 12 mjesta u parlamentu. Dosadašnja iskustva s radikalno desnim strankama u parlamentima saveznih pokrajina su pokazala nespremnost i nepripremljenost zastupnika ovih stranka na parlamentarnu svakodnevnicu. Za prvu sjednicu saskog parlamenta s radikalnim desnim zastupnicima vladalo je veliko zanimanje stranih medija od kojih neki, posebice britanski, ulazak NPD-a u parlament promatraju sa zabrinutošću.

Ulazak u lokalni parlament savezne pokrajine Brandenburg je prije mjesec dana također izborila i radikalno desna Njemačka narodna unija (DVU). Obje stranke desničarskog predznaka najavile su i mogući zajednički izlazak na savezne parlamentarne izbore za dvije godine.

Pročitajte više