Njemački političari mogli bi biti provjeravani zbog veza sa Stasijem

SOCIJALDEMOKRATSKA stranka Njemačke (SPD) odbacila je u ponedjeljak zahtjeve predstavnika Demokršćanske unije CDU/CSU za općom provjerom njemačkih političara zbog moguće povezanosti s tajnom policijom bivšeg DDR-a, Stasijem.

Stručnjak vladajućeg SPD-a za pitanje unutarnje sigurnosti Dieter Wiefelsp?tz smatra da bi opća provjera njemačkih političara povrijedila zakon o imunitetu zastupnika u Bundestagu. On je zahtjeve demokršćanskih političara u današnjem izdanju berlinskog dnevnika "Tagesspiegel" nazvao "besmislicama" te uputio na postojeći zakon o odnosu prema tajnoj službi DDR-a koji "u dovoljnoj mjeri" regulira postupak ispitivanja.

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Christian Wulff (Kršćansko demokratska unija CDU) smatra, međutim, da bi "samo po sebi trebalo biti razumljivo" da političari koji obnašaju važne dužnosti pristanu na to da se, bez obzira na to da li postoji početna sumnja ili ne, izjasne glede eventualne suradnje sa Stasijem.

Wulffovu inicijativu su podržali i borci za građanska prava u DDR-u te današnji zastupnici u Bundestagu.

Podlogu za zahtjeve demokršćanskih političara pružaju nova saznanja o upletenosti građana bivše Zapadne Njemačke u špijunske djelatnosti tajne policije DDR-a. Djelatnici američke tajne službe su njemačkom uredu za ispitivanje prošlosti Stasija nedavno predali spise pod nazivom "Rosenholz", koji sadrže formule za otkrivanje šifriranih kadrovskih lista ministarstva za državnu sigurnost DDR-a.

Pročitajte više