NJIMA JE PREPISIVANJE OK Ovo su profesori koji su jučer podržali plagijatora Barišića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SKOR glasovanja u Saboru o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja, vrlo je jasan - 49 zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja Pavi Barišiću, 18 suzdržanih i 72 zastupnika protiv. Tako se Pavo Barišić i jutros probudio kao ministar, a portal srednja.hr je provjerio kako su jučer glasovali saborski profesori i profesorice.

Podrška Barišiću od 15 saborskih profesora

Tako je podršku ministru dala Vesna Bedeković iz HDZ-a, trenutačno vanjska suradnica i bivša dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Tamo predaje pet kolegija, a jedan od njih je i Uvod u metodologiju stručnog i znanstvenog rada. Kako će izgledati nastava na tom kolegiju nakon jučerašnjeg glasovanja, nismo sigurni.

Barišića podržavaju i Josip Borić, nastavnik razredne nastave, kao i Majda Burić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Burić je skoro 12 godina radila kao profesorica hrvatskog jezika i voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja za hrvatski jezik za Primorsko-goransku županiju.

Goran Dodig iz HDZ-a liječnik je, ali i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Drži kolegije na Katedri za psihijatriju, a predaje i na Pravnom fakultetu u Splitu i to na kolegiju Sudska psihopatologija.

Bruna Esih profesorica je filozofije i kroatologije s doktoratom Hrvatskih studija. Iako nikad nije predavala, s obzirom na to kako je glasovala vjerujemo kako ni ona ne bi imala ništa protiv prepisivanja svojih studenata.

Branko Hrg, koji je iskazao podršku Barišiću, završio je studij pedagogijskih znanosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je odgojitelj predškolske djece. Pronašli smo i podatak da je od 1982. do 1992. radio u Osnovnoj školi sv. Petar Orehovec.

I Veljko Kajtazi, nezavisni zastupnik manjina i inženjer elektrotehnike, radio je u školi, ali srednjoj, i to od 1992. kao profesor elektrotehnike u Virovitici.

Vlatko Kopić iz redova HDZ-a znanstveni je asistent na Zavodu za dentalnu medicinu Medicinskog fakultefa u Osijeku, dok Božo Ljubić ima dugu povijest rada sa studentima - radio je na Medicini u Sarajevu i Mostaru, gdje je bio i šef Katedre za ortopediju i traumatologiju.

I Jasen Mesić je profesor, i to povijesti i arheologije. Također nije nikad predavao, ali ako se ikad odluči vratiti svom zvanju, vjerujemo da neće biti strog na ispitima.

Drago Prgomet i Željko Reiner osim u Saboru, kolege su i na Medicini u Zagrebu. Uz razliku što Reiner predaje i na Medicini u Rijeci. I što je akademik.

Ivan Šipić iz HDZ-a diplomirani je teolog i gradonačenik grada Trilja, a od 2000. do 2008. radio je kao vjeroučitelj u nekoliko osnovnih škola, dok je Miroslav Tuđman redovni profesor na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti FFZG-a.

Posljednji iz redova zastupnika koji su podržali Barišića jest Hrvoje Zekanović iz HRAST-a, koji je radio kao profesor geografije u šibenskim srednjim školama.

Dok Odbor za etiku razmatra Barišićev navodni plagijat, on Odbor tuži Ustavnom sudu

Bi li ostali suzdržani i na neetične radnje u učionici?

Suzdržan je u glasovanju bio zastupnik MOST-a Nikola Grmoja, inače profesor povijesti i sociologije.

Grmoja je prije političkog angažmana sedam godina radio kao profesor povijesti u Osnovnoj školi Stjepana Radić u Metkoviću, a prije toga u srednjoj školi Tin Ujević u Vrgorcu.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, ujedno i redovni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, također je glasovao suzdržano. Pitamo se što su iz toga iščitali njegovi studenti kojima predaje na Katedri za financije.

Upitnike nad glavama svojih studenata ostavio je i suzdržani Robert Podolnjak iz MOST-a. On je izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i nositelj je nekoliko kolegija na Katedri za ustavno pravo.

Suzdržani Davor Romić iz MOST-a bivši je dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta i to u dva mandata. Redovni je profesor i predaje na Zavodu za melioracije. Ostaje otvoreno pitanje kako se, primjerice, trebaju ponašati njegovi studenti na kolegiju Korištenje i zaštita voda.

Romićev stranački kolega Marko Sladoljev diplomirani je katehet, a od 1996. do 2016. radio je kao profesor vjeronauka u OŠ Ante Kovačića. Također suzdržan oko neetičnog ponašanja.

Na kraju, Mostovac Marko Vučetić profesor je filozofije i povijesti te docent na Odjelu za filozofiju na Sveučilištu u Zadru. Filozofski je bio suzdržan pa vjerujemo da će njegovi studenti s kolegija Uvod u filozofiju i Filozofija povijesti imati puno pitanja.

Pročitajte više