Nobelovac Ahtisaari: Srbija mora snositi posljedice zbog Kosova

BIVŠI specijalni izaslanik UN-a u rješavanju kosovskog pitanja Marti Ahtisaari optužio je danas Srbiju da je obila pošteno razmotriti povijest kosovskog sukoba te da zbog toga mora snositi posljedice.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je u intervjuu njemačkom listu "Tagespiel" rekao kako je pogrešno označavati Slobodana Miloševića i Ratka Mladića kao jedine krivce za događanja na prostoru bivše Jugoslavije.

"Potpuno pogrešno je reći da su Milošević i Mladić bili jedini krivci. Ako jedno društvo tako postupa, kao što je srpsko učinilo, onda ono mora snositi posljedice. Rješenje za Kosovo zbog toga, u najboljem slučaju, djeluje preventivno", kazao je Ahtisaari.

Ahtisaari je u intervjuu odgovorio i na pitanje zašto nije bilo moguće kompromisno rješenje za Kosovo, s kojim bi se mogla složiti i Srbija: "Ako se jedan diktator u bilo kojoj zemlji počne loše ponašati prema svojim građanima, to onda ima svoje posljedice. U ovom slučaju, to znači nezavisnost Kosova."

Naglasivši da je "Srbija odbila pošteno razmotriti povijest tog sukoba", Ahtisaari je precizirao da je to generalni problem s kojim se suočava današnji svijet.

"Njemačka je jedina zemlja koja se zaista sa svojom prošlošću suočila i pred tim se klanjam. Nitko to, inače, nije učinio", rekao je Ahtisaari.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više