Nobilo: Josip Perković je u njemačkom zatvoru izgubio 30 kila, nije dobro

Foto: EPA

ZAGREBAČKI odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo izjavio je kako na temelju promatranja i informacija iz prve ruke zaključuje da Perković u Njemačkoj nije bio adekvatno zdravstveno tretiran, javlja DW.

Stvarno zdravstveno stanje bivšeg obavještajca trenutno nije poznato, ali Nobilo navodi kako je Perković izgubio 30 kilograma tjelesne težine i da njegovo zdravstveno stanje nije dobro već neko vrijeme.

"Kad je bio izručen u Njemačku, sa sobom je ponio liječničku dokumentaciju i propisane terapije, već tada je imao nekoliko ozbiljnih dijagnoza", kaže Nobilo.

Nobilo tvrdi da Perković nije imao medicinsku zaštitu kakvu je trebao. "U Njemačkoj su mu otvoreno rekli da oni neće trošiti svoja sredstva jer on će služiti kaznu u Hrvatskoj", dodaje. 

Poseban zakon o zdravstvenom tretmanu zatvorenika

Glasnogovornica Ministarstva Ulrike Roider izjavila je kako podaci o zdravstvenom stanju neke konkretne osobe podliježu „posebno strogom zakonu o zaštiti podataka", odnosno da iz pravnih razloga ne može konkretno komentirati zdravstveni tretman dotičnih osoba, tj. zatvorenika.

Liječnička skrb o zatvorenicima u bavarskim zatvorima regulirana je posebnim zakonom – u njemu stoji da „zatvorenici imaju pravo na zdravstveni tretman u slučaju da je potreban kako bi se otkrilo neku bolest, liječilo je, spriječilo njezino pogoršanje, odnosno ublažilo tegobe zbog bolesti."

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa za DW samo je potvrdila da je u svakom bavarskom zatvoru zagarantirana „dostatna, svrsishodna odgovarajuća temeljna medicinska skrb, koja se temelji na načelu ekonomičnosti“.

Pročitajte više