Norveški ministar vanjskih poslova: Vjerujem da će Hrvatska za par tjedana zatvoriti pregovore s EU



"UVJEREN sam da će Hrvatska za nekoliko tjedana završiti pregovore s Europskom unijom", izjavio je na konferenciji za novinare u Zagrebu Jonas Gahr Store, norveški ministar vanjskih poslova. Store je nakon sastanka s Gordanom Jandrokovićem kazao da su Norvežani impresionirani napretkom koji je Hrvatska postigla.

Iako Norveška nije članica EU, Store ističe da su pomno pratili hrvatski put prema euroatlantskim integracijama. Nizozemski šef diplomacije uvjeren je da će Hrvati uskoro imati priliku na referendumu se izjasniti o pristupanju Uniji. Nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU, upozorava Store, počinje intenzivan posao rješavanja otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu. "Regija će se stabilizirati tek nakon što sve zemlje uđu u EU", kaže Store.

Jandroković se svom norveškom kolegi zahvalio na potpori, kao i na pomoći koju je Hrvatska od Norveške redovito dobivala. Dodao je da će kruna izvrsnih bilateralnih odnosa između dvije zemlje biti posjeta norveškog kralja Haralda Zagrebu 12. i 13. svibnja ove godine. Tom će se prilikom održati hrvatsko-norveški gospodarski forum.

Pročitajte više