Nova kriza u belgijskoj vladi

YVES LETERME, koji je prije dva mjeseca postao premijer Belgije, čak devet mjeseci nakon održanih parlamentarnih izbora, suočio se s još jednom krizom vlade, i to zbog jezičnog spora.

Jezičnom sukobu između Valonaca i Flamanaca kumovala je reorganizacija izborne jedinice Bruxelles-Halle-Vilvoorde, a pet stranaka koje čine vladinu koaliciju zastupaju različita stajališta i ne pokazuju znakove popuštanja.

Vladajuću koaliciju u Belgiji inače čine flamanski kršćanski demokrati, konzervativne i liberalne stranke iz obaju dijelova zemlje te frankofoni socijalisti.

Leterme je mandat za sastav vlade dobio još nakon izbora 10. lipnja prošle godine, ali je dva puta podnosio ostavku na mjesto mandatara zbog nemogućnosti postizanja sporazuma između flamanskih stranaka - koje traže dalju federalizaciju zemlje i prenošenje ovlasti na regije - i valonskih stranaka koje se tome protive.

Inače, mukotrpan proces nastajanja vlade mnogi drže simbolom dugotrajne institucionalne krize u kojoj se našla Belgija, odnosno etničke podjele na flamanski sjever i valonski, frankofonski jug. Ukoliko glasovanje o spornoj izbornoj jedinici u četvrtak u belgijskom parlamentu u četvrtak propadne, prijeti raspad koalicije.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više