Nova sapunica na HTV-u za 33 milijuna kuna?

ODLUKU Vlade da ipak ne smanjuje RTV pristojbu HTV je odlučio posve konkretno proslaviti: raspisivanjem rastrošnog natječaja za kupnju nove sapunice, na kojem su za novo remek-djelo domaće "sapunaste“ proizvodnje spremni izdvojiti čak 33 milijuna kuna.

Nova sapunica iz domaće produkcije, koja bi se prema planu trebala prikazivati od jeseni, imat će 200 nastavaka, a svaki od njih koštat će 165.000 kuna, prenosi Jutarnji list. Natječaj bi trebao biti gotov do 30. lipnja ove godine, no već sada se javljaju pojedini glasovi koji tvrde kako je nemoguće u roku od dvadesetak dana, koliko traje vrijeme od raspisivanja pa do zaključenja natječaja, pripremiti kvalitetnu seriju. Osim, upozoravaju isti glasovi, ako materijal već nije spreman, odnosno ako već sve nije unaprijed dogovoreno s HTV-om, iz čega se dade iščitati da postoje sumnje kako je natječaj unaprijed namješten.

U prilog toj priči ide i podatak da je početkom ovoga tjedna na HTV svratila i kriminalistička policija, nakon čijeg su posjeta hodnicima HTV-a krenule glasine da se preispituju ugovori koje su vodeći ljudi kuće potpisali s nekim producentima sapunica. To je pak vrlo oštro demantirao glasnogovornik HTV-a Danko Družijanić, a u priopćenju poslanom medijima tvrdi i da je natječaj za novu sapunicu raspisan puno prije Vladine odluke o pojeftinjenju, pa onda opet vraćanju pretplate na isti iznos.

Popovac: Nigdje ne piše da moramo otkupiti baš sapunice!

U cijeloj je priči sporna i vrlo visoka cijena planirane sapunice, a v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac podsjeća da je sapunica predviđena još ranije, programskim usmjerenjem za tekuću godinu, koje je definirano u manje teškim vremenima kada kriza nije toliko izjedala budžet televizije. Popovac tvrdi da će HTV pokušati dodatno sniziti cijenu snimanja sapunice, no producenti s druge strane već jadikuju kako je i ovo preniska cijena koja "jedva pokriva troškove njihovog snimanja".

Popovac pritom podsjeća da zakon, doduše, propisuje da najmanje deset posto programskih izdvajanja audiovizualnog programa treba biti naručen od neovisnih produkcija i to na temelju javnog natječaja, no kaže kako nigdje ne piše da to moraju biti baš sapunice, koje ionako ne spadaju u najjeftiniji TV proizvod.

"Umjesto sapunica HTV može kupiti neki vrijedni dokumentarni film domaće proizvodnje. Ne bude li nova cijena prihvatljiva ljudima koji rade telenovele, bojim se da ćemo odustati od emitiranja sapunice", jasno je upozorio Popovac, na užas producenata.

Pročitajte više