Nova snimka tragedije u Moskvi: Avion se prvo odbio od tla pa onda zapalio

Foto: EPA

NAKON što su jučer objavljene snimke iz unutrašnjosti aviona, na kojima se čuju vriskovi putnika te vatra kako suklja iz motora aviona, danas je objavljena i snimka sa sigurnosnih kamera.

Na snimci se vidi kako avion pokušava sletjeti, ali udara o tlo od koje se odbija, zatim opet udara o tlo, a njegov stražnji dio počinje gorjeti.

Agencija Itar-Tass javlja kako su sva tijela iz aviona prevezena u mrtvačnicu gdje će biti identificirana.

Podsjetimo, 41 osoba poginula je u nesreći ruskog putničkog zrakoplova Suhoj Superjet-100 u kojemu je bilo 73 putnika i pet članova posade. Avion je oko pola sata nakon polijetanja sa Šeremetjeva morao prisilno sletjeti natrag u moskovsku zračnu luku, a točan uzrok nesreće još uvijek nije poznat. Devet osoba ja završilo u bolnici, dok je 14 osoba dobilo pomoć na licu mjesta te nisu hospitalizirani.

Objavljena je još jedna snimka koju je snimio netko od putnika. Na njoj se vidi kako gori krilo.

Prvo se govorilo samo o ozlijeđenima

Prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Kasnije se broj žrtava penjao, da bi ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo, objavili da je 41 osoba poginula, a da ih je 37 preživjelo.

Prema prvim izvješćima posada je uspjela prizemljiti zrakoplov tek iz drugog pokušaja. U dodiru s tlom avion se zapalio.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju avion u plamenu. Odmah po slijetanju, putnici su evakuirani toboganom. Kako prenosi CNN, Aeroflot je priopćio da su putnici evakuirani za samo 55 sekundi, dok je "norma" 90-ak sekundi.

"Posada je dala sve od sebe da spasi živote putnika. Nažalost, nisu uspjeli spasiti sve koji su bili na letu. Kapetan je zadnji napustio gorući avion te izražava svoju sućut obiteljima stradalih", stoji u priopćenju Aeroflota, kompanije u čijem je vlasništvu avion.

Ne zna se uzrok, sumnja se na munju

Uzrok požara još se ne zna, ali se špekulira o udaru munje. Ruski mediji prenijeli su da je tako kazala jedna članica posade. Interfax piše kako su zbog udara munje avionu otkazale komande i došlo je do prekida komunikacije, no te informacije još nisu službeno potvrđene. Nije jasno ni je li u avionu već u zraku izbio požar.

"Let Su-1492 poletio je po planu u 18:02. Nakon polijetanja posada je prijavila problem i donijela odluku da se vrati na aerodrom", objavila je zračna luka Šeremetjevo u priopćenju.

Pročitajte više