Novcem iz Hercegovačke banke financira se Gotovinin bijeg?

U ZAJEDNIČKOJ istrazi hrvatskih i bosansko-hercegovačkih službi otkriveno je da je predsjednik samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne Ante Jelavić 1996. godine potpisao odluku kojom se haškom bjeguncu Ivici Rajiću odobrilo 739 000 kuna za kupnju stana u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Rajić je ožujku 1996. dotični iznos nalogom HVO-a Grude hrvatskoj banci u Mostaru uplatio opuzenskoj tvrtki "Mepling".

List piše kako bi se "daljnjom istragom moglo doći i do pomagača Ante Gotovine čije se skrivanje, navodno, financira "nestalim" novcem Hercegovačke banke".

Podsjećamo, Ivica Rajić je po nalogu tadašnjeg državnog vrha Hrvatske prebačen iz BiH u Hrvatsku, gdje je odlukom ministra obrane Gojka Šuška zaposlen kao zamjenik načelnika splitskog odjela MORH-a.

Slobodna Dalmacija piše kako su hrvatske vlasti, nakon što je protiv Rajića podignuta haška optužnica, tvrdile da ne znaju gdje se on nalazi, iako su mu u isto vrijeme iznajmili i plaćali stan u hotelu "Zagreb" u Splitu, gdje je živio s obitelji.

Pozivajući se na "upućene izvore", list piše kako bi se u nastavku zajedničke istrage RH i BiH moglo doći do pomagača odnosno financijera bijega umirovljenog generala Ante Gotovine, budući da se njegov bijeg navodno financira "nestalim" novcem propale Hercegovačke banke, o čemu bi više mogao reći sam Ante Jelavić, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Pročitajte više