Novi album U2, 26 godina nakon početka

DVADESET i šest godina nakon svojih početaka irska rock skupina U2 postala je prava insititucija: div čiji bi se novi album trebao prodati u više od 12 milijuna primjeraka i humanitarna organizacija koja brani siromašne u svijetu.

"Bili su vrlo kolebljivi i nesretni kada sam se počeo baviti njima 1978. godine, nisu bili tako dobri", rekao je peti mušketir grupe menadžer Paul McGuinness.

"Imali su dobar duh, malo znanja i nisu vjerovali da će postati veliki", dodao je.

"Album koji ćemo objaviti u Europi 22. studenoga njihovo je dosad najbolje djelo", rekao je govoreći o novom albumu U2 naslovljenom "How to Dismantle an Atomic Bomb".

"Oni snimaju ploče već 25 godina i može ih se usporediti s Rolling Stonesima koji to rade 40 godina. Album Rolling Stonesa danas se prodaje u dva milijuna primjeraka, dok je posljednji album U2 prodan u 13 milijuna primjeraka", rekao je McGuinness.

Niall Stokes, direktor glazbenog časopisa "Hotpress" izjavio je kako je nakon samo jednog slušanja novoga albuma uvjeren da može s trona skinuti "Joshua Tree" ili "Achtung Baby", dva "povijesna albuma".

Osim glazbom, U2 se bavi i humanitarnim radom. "Bono ima i humanitarnu stranu koja daje vjerodostojnost njegovu ugledu", kazao je Stuart Bailey, DJ na BBC-u i kritičar "New Musical Expressa" iz Londona.

Njegova se humanitarna organizacija zove DATA: D za dug, dug zemalja trećeg svijeta; A za AIDS; T kao trgovina - jer se Bono zalaže za uravnoteženu trgovinu sa siromašnim zemljama; A kao prvo slovo Afrike.

"Bono djeluje kod svih vlada kako bi ih podsjetio da je pomoć zemljama trećeg svijeta dio njihove odgovornosti", rekao je menadžer McGuinness.

Pročitajte više