Novi dokazi o tome kako vitamini sprječavaju rak

VITAMIN E štiti od raka prostate i mjehura, no vitaminski pripravci vjerojatno nisu najbolji način uzimanja te hranjive tvari.

Dvije studije pokazale su da osobama koje uzimaju najviše hrane s vitaminom E ili onima koje imaju najveću razinu tog vitamina u krvi, prijeti najmanja opasnost od raka.

No, istraživači su primijetili da postoji nekoliko različitih oblika vitamina E te da je najkorisniji alfa tokoferol.

Najbolji način apsorpcije tog oblika vitamina E nije iz vitaminskih pripravaka nego iz hrane poput suncokretovih sjemenki, špinata, badema i paprika.

Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkoga društva za ispitivanje raka održanom u Orlandu, pokazala je da muškarci koji imaju najveću razinu vitamina E imaju najniži rizik za rak prostate.

Autori studije, Stephanie Weinstein i njezini kolege iz američkoga Nacionalnog instituta za rak, analizirali su podatke o 29.133 muškarca iz Finske u dobi između 50 i 69 godina koji su sudjelovali u istraživanju o pušenju. Svi su na početku studije dali uzorak krvi, a zatim su počeli uzimati vitamine kako bi se otkrilo mogu li pripravci spriječiti različite vrste raka.

Weinstein je analizirala podatke o uzimanju vitamina E i raku prostate.

"Otkrili smo da muškarci koji imaju najvišu razinu vitamina E u krvi imaju najmanje izgleda za rak prostate", rekla je Stephanie Weinstein na konferenciji u Orlandu.

Zatim su ispitali dva glavna oblika vitamina E: alfa tokoferol i gama tokoferol.

Muškarci s najvišom razinom prirodnoga alfa tokoferola imali su 53 posto manji rizik za obolijevanje od raka prostate, dok su muškarci s najvišom razinom gama tokoferola koji predstavlja samo 20 posto vitamina E u krvi, imali 39 posto niži rizik za rak. Uzimanje pripravaka još je više smanjilo stopu obolijevanja od raka.

"Oraščići i sjemenke, proizvodi od cjelovitih žitarica, margarin, grah, grašak i drugo povrće dobar su izvor vitamina E", rekla je Weinstein.

U sličnoj studiji dr. Xifeng Wu sa sveučilišta Texas i njegovi suradnici proveli su istraživanje u koje su uključili 468 pacijenata oboljelih od raka mjehura te 534 osobe koje nisu imale rak.

Ta studija pokazala je da su osobe koje su uzimale najviše alfa tokoferola iz hrane imale 42 posto smanjen rizik za rak mjehura, a oni koji su jeli hranu bogatu vitaminom E i uzimali pripravke, imali su 44 posto manji rizik.

No, kad su proučavali svaki tip vitamina E zasebno, otkrili su da gama tokoferol ne štiti od raka mjehura.

Mnogi pripravci sadrže i aktivne i neaktivne oblike vitamina E i možda nisu njegov najbolji izvor, upozorili su znanstvenici dodajući da su, usto, suncokretove sjemenke bogate selenom, a zeleno povrće prepuno je drugih hranjivih tvari.

Pročitajte više