Novi kadrovi u Higijenskom u Splitu zaposleni bez suglasnosti Ministarstva zdravlja

Foto: FAH

JASNA NINČEVIĆ, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, našla se na udaru Ministarstva financija. Protiv nje je dignut optužni prijedlog za isplatu stimulacija kojima je pokrila razliku u primanjima nezdravstvenih djelatnika kojima je ulaskom u COP pala plaća. Kaznu od 50 tisuća kuna platit će Zavod, premda je optužni prijedlog dignut protiv ravnateljice.

"Uredba Vlade podijelila je koeficijente za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike, kojima smo ulaskom u COP morali spustiti plaću. Ja sam donijela odluku da se ta razlika nadoknadi stimulacijama. Tražila sam odobrenje ministra, tri su se promijenila, no odgovor nije došao. Ministarstvo financija diglo je optužni prijedlog, slučaj je došao pred Prekršajni sud u Sinju. Davala sam iskaz četiri i pol sata. Ja odgovaram osobno, a platit će Zavod. Ako se plati odmah, kazna se umanjuje za trećinu. U prijedlogu stoji da sam nenamjenski trošila sredstva HZZO-a i da sam ljudima podijelila veću plaću nego im je pripadala", potvrdila nam je ravnateljica Ninčević. 

U NZZJZ svraćali su policajci temeljem brojnih anonimnih kaznenih prijava protiv ravnateljice Ninčević.

"Nisu našli ništa sporno, a onda je Ministarstvo financija poslalo svog čovjeka u inspekciju, što je rezultiralo ovim postupkom pred sudom u Sinju", kaže nam ravnateljica Ninčević.

Magistrica ekonomije godinama primala previsoku plaću

U Zavodu se inače otkrilo kako je jedna magistrica ekonomije godinama primala previsoku plaću jer je imala stručno, a ne znanstveno znanje pa  nije imala pravo na uvećanu plaća za 8 posto. Slučaj je predan Državnom odvjetništvu, a Ninčević je zatražila da se vrati preplaćena plaća za posljednjih pet godina. Za ranije isplaćene plaće nastupila je zastara.

"Dug od 45 tisuća kuna bi se trebao vratiti u pet godina, a slučaj smo predali Državnom odvjetništvu jer nam je tako sugerirao Ekonomski fakultet u Splitu od kojeg smo tražili provjeru dokumentacije vezano za našu kolegicu. Ja sam nju zatekla na tom radnom mjestu kada sam imenovana za ravnateljicu. Propust je ustanovljen naknadnom kontrolom. Tražili smo potvrdu od kolegice o stečenom zvanju, no nismo je dobili", kazala nam je dr. Ninčević.

Prvo zaposlila pa traži suglasnost Ministarstva

Potvrdila nam je i da je zaposlila petero djelatnika na određeno pa tek sada traži suglasnost ministra zdravstva, koju će, kada je dobije, primijeniti retroaktivno. Po Zavodu se naveliko šuška kako je među zaposlenima i članica šire obitelji ravnateljice Ninčević.

"Ne, nije mi je to nevjesta od sestre, nego žena daljnjeg rođaka. Diplomirana je ekonomistica, 11 godina je radila u banci, dolazi na vrlo bitno mjesto, za plan i analizu te likvidaturu. Hoće li ostati ovisi o njenim rezultatima, ali i poslovnim uvjetima u kojima će se naći Zavod. Za radna mjesta je bio raspisan natječaj, a ja sam odlučila o kandidatima koji su ispunjavali tražene uvjete. Suglasnost Ministarstva nije isprva tražena jer mi je ministar Nakić u Sinju prije pola godine rekao da se zabrana zapošljavanja ne odnosi na one koji su primaju na određeno. Toliko nam suglasnosti treba inače da se čovjek prije vrati sa bolovanja nego što ih mi dobijemo. Naknadno je stiglo drugačije mišljenje stručnih službi Ministarstva zdravlja pa sam tražila da se suglasnosti dobiju i primjene retroaktivno", kazala nam je ravnateljica Ninčević.

Pohvalila se i dobrim poslovnim rezultatima, dva milijuna kuna prihoda iznad plana, 14 posto više nego lani.

 

Pročitajte više