Novi sustav za praćenje posjeta Sjedinjenim Državama

AMERIČKO ministarstvo domovinske sigurnosti predstavilo je u utorak nove procedure ulaska i izlaska iz Sjedinjenih Država koje će od 5. siječnja 2004. zahtijevati od većine posjetitelja koji s vizama putuju u SAD da im se snime dva otiska prstiju i digitalna fotografija pri ulasku u zemlju u zračnim i morskim lukama.

Govoreći na konferenciji za novinare podtajnik za sigurnost granica i transporta Asa Hutchinson je nazvao nove procedure "najdramatičnijim korakom naprijed u povećanju sigurnosti u modernoj povijesti imigracije".

Cilj novoga sustava, kazao je Hutchinson, je da poveća sigurnost Sjedinjenih Država pospješujući legitimna putovanja i trgovinu.

Sustav je osposobljen da provjeri identitet posjetitelja, zabilježi njihov ulazak i izlazak iz Sjedinjenih Država i potvrdi da su u skladu s viznom i imigracijskom politikom zemlje.

Kada pogranični službenik elektronski skenira vizu na putovnici posjetitelja, podaci prikupljeni tijekom dobijanja vize će se pokazati na računalu službenika. Posjetitelju će potom biti elektronski snimljeni otisci oba kažiprsta. Otisci će biti provjereni kroz baze podataka da bi se vidjelo da li posjetitelj može ući u SAD. Posjetitelj će također biti fotografiran digitalnom kamerom.

Hutchinson je kazao kako će prikupljeni podaci biti sigurno pohranjeni kao dio zapisao o posjetiteljevom putovanju te da će informacije biti dostupne samo ovlaštenim službenicima i sigurnosnim službama zaduženim za sigurnost Amerikanaca i stranih posjetitelja.

Mnoge od sadašnjih procedura, poput kontrole putnih isprava, poput vize i putovnice i razgovor o boravku u SAD-u, će i dalje ostati.

Kod izlaska iz Sjedinjenih Država putnici s vizama će biti zamoljeni da na automatskim kioscima skeniraju svoje putne dokumente i ponove proces elektronskog uzimanja otiska prstiju. Time će biti provjeren identitet posjetitelja i zabilježen njegov izlazaka iz zemlje. Pri tome će se potvrditi i suglasnost s američkom imigracijskom politikom što će ući u putnikov putni zapis i određivati status pojedinca za njegove buduće posjete Sjedinjenim Državama.

Novi sustav za praćenje ulaska i izlaska iz Sjedinjenih Država započet će se upotrebljavati u 115 zračnih i 14 većih morskih luka početkom 2004., a na kopnenim granicama će se postupno uvoditi tijekom 2005. i 2006.

Pročitajte više