Novi Zeland usred ljeta zatrpan snijegom: Ima ga do pola metra visine

Screenshot: Twitter
 
CIKLONA Gita koja prelazi preko Novog Zelanda poharala je njegovo područje. Jaki vjetrovi puhali su brzinom i do 140 km/h.
  

 
Donijeli su velike oborine, a kiša u nizinama i snijeg u gorju doslovno su preplavili južni i središnji dio zemlje. 
 
 
U manje od dva dana na pogođeno područje je pala gotovo trećina godišnjih padalina. Najčudnije je što se sve ovo događa u vrijeme kada je na Novom Zelandu ljeto, piše DailyMail.
 
Skijalište Coronet Peak osvanulo je s 10-15 centimetara snijega. "Snijega mjestimice ima i do pola metra. S obzirom na to da je veljača i sunce će ubrzo izaći, snijeg se neće dugo zadržati", kazao je voditelj skijališta Ross Lawrence.
 
Domovi poplavljeni, ceste pretvorene u rijeke
 
Dio cesta na pogođenom području prekriven je vodom pa izgledaju kao rijeke, a samo u Golden Bayu je 6000 stanovnika ostalo odsječeno od svijeta. U prometu i komunikacijama nastali su veliki problemi, no najgore još nije prošlo. 
 
 
U pet okruga je proglašeno izvanredno stanje, zatvoreno je više od 120 škola i 70 predškolskih ustanova, nakon oluje koja je poharala zemlju.
 
Jake kiše u središtu Novog Zelanda izazvale su poplave u Christchurchu. "Puni utjecaj oluje osjetit ćemo tijekom noći i jutra", upozorila je gradonačelnica Christchurcha Lianne Dalziel. "Očekujemo da će velik broj naših domova biti poplavljen", dodala je.
 
 
 
Vojska je raspoređena u najsnažnije pogođeno područje, a stanovništvo je upozoreno na moguće prekide u komunikacijama i nemogućnost putovanja. 
 
 

Pročitajte više