Novinarka Pupovcu: Što ćete učiniti ako vlada odbije optužnicu? On: A vi?

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

MILORAD PUPOVAC, predsjednik SDSS-a i član vladajuće koalicije, komentirao je danas optužnice koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjegličke kolone u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče optužnica koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota, stvar je još uvijek takva da se treba iskoristiti prilika da se razgovara i vrijeme koje nismo iskoristili, jer od 2019. nije bilo nikakve suradnje u pravosudnim ni političkim pitanjima, da se pravosudni predstavnici nađu i dogovore i otvore ovaj problem koji samo može komplicirati odnose dviju vlada; bez toga teško da može doći do kvalitetnog rješenja", kazao je Pupovac novinarima u Saboru.

Problemi u vladajućoj koaliciji?

Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na vladajuću koaliciju, od je odgovorio da ona postoji kako bi se rješavali odnosi između Hrvatske i Srbije.

"Ono što je ovog trenutka najvažnije je da se politizacija pitanja nestalih makne na stranu i prestane s tim, bez obzira na to tko to poticao, s koje strane to dolazilo, i da se usmjeri na ohrabrivanje pravosuđa da napravi neophodan posao, kao i institucije koje imaju nadležnosti u pitanjima pronalaženja nestalih i suđenja za ratne zločine"

Kada su ga novinari podsjetili da je i premijer rekao da će Hrvatska odbaciti navedene optužbe, Pupovac je kazao da "su svi ljudi, bez obzira kako govore, svjesni svoga dijela odgovornosti".

"Ovaj zločin poznat je od 1995. i vlastima Srbije, Hrvatske, BiH i sudu u Haagu te je drugo pitanje kako je to palo u zaborav", kazao je Pupovac.

"Meni je važno da se zna da je riječ o zločinu u kojemu je ubijeno devet civila u izbjegličkoj koloni, 30 kilometara od hrvatske granice unutar teritorija BiH. Da je ubijeno četvero djece i da je 50 ranjenih. Zna se odakle su avioni krenuli, kada su krenuli, gdje su djelovali, podaci su objavljeni, problem je u nedjelovanju", ponovio je.

"Što ćete vi učiniti?"

Na pitanje novinarke što će učiniti kada vlada odbije optužnice, odgovorio je: "Što ćete vi učiniti?". Novinarka mu je na to odgovorila da ona ne drži većinu u saboru.

"Hoćete li potražiti činjenice, fotografije, dokumente koji postoje i obavijestiti javnost da bolje shvati o čemu se radi, da to nije samo prepucavanje nego da je riječ o ozbiljnom problemu. Kao što je ozbiljan problem avionsko raketiranje naselja u Slavonskom Brodu kada u su stradala hrvatska djeca, tako je i ovo ozbiljan problem", rekao je Pupovac.

Pročitajte više