Novo proširenje istrage protiv Vinka Mladinea: Fond za zaštitu okoliša je oštetio za novih 1, 27 milijuna kuna?

USKOK je danas izdao novi nalog za proširenje istrage protiv bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea i vlasnika zadarske tvrtke "Odlagalište otpada" Mihe Zrnića Marinovića.

Svako malo novo proširenje istrage

Osumnjičeni dvojac je, prema navodima Uskoka, još 2006. sklopio ugovor o sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine u obrovačkoj tvornici glinice, a Fond je u naredne četiri godine na temelju drugih ugovora isplatio Zrnićevoj tvrtki 1, 27 milijuna kuna.

Uskok ih sumnjiči da su za taj iznos oštetili Fond, no to su sumnje samo iz danas proširene istrage. Istraga je bila proširena i početkom ožujka, kad su Mladineo i Zrnić Marinović, sumnja se, oštetili Fond za najmanje 4, 5 milijuna kuna. Kao jedan od tadašnjih primjera zloupotrebe položaja, spominje se korištenje građevinskog otpada s područja Zadarske županije, kojega je Fond već financirao i prije nego je za istu stvar novac uplatio "Odlagalištu otpada".

I dalje u Remetincu, za desetak dana možda na slobodi

Time se nezakonito poslovanje Fonda i "Odlagališta otpada", kad se zbroje sve Uskokove istrage, popela na 11 milijuna kuna. Spekulira se da je Fond s ovom tvrtkom sklopio poslova u vrijednosti od vrtoglavih 300 milijuna kuna.

I Mladineo i "zadarski kralj otpada" Zrnić Marinović nalaze se u pritvoru. Mladineo bi iz Remetinca mogao 9. travnja, kad se odlučuje o puštanju iz pritvora. Bivšem šefu Fonda za zaštitu okoliša izravni politički pokrovitelj bio je također bivši i također pritvoreni, premijer Ivo Sanader.

Pročitajte više