Novo rješenje za makarsko smeće

NA DANAŠNJEM sastanku Ekostožera Splitsko-dalmatinske županije s predstavnicima općina Makarskog primorja i grada Makarske dogovoreno je, na prijedlog općine Podgora, da se zatvori odlagalište smeća Donja gora i otvari novo privremeno odlagalište.

Jedna od spominjanih lokacija za novo odlagalište na današnjem sastanku - Kamena vrata, nalazi se sedam kilometara istočno od Donje gore, na granici Podgore i Vrgorca, no ispitat će se i druga moguća rješenja sukladno županijskom i općinskim prostornim planovima.

Župan Kruno Peronja rekao je da je moguće pronaći brzo rješnje jer su na nekim lokacijama već obavljeni istražni radovi za županijski Centar za gospodarenje otpadom, pa i takva rješenja dolaze u obzir.

Rješenje se temelji na najnovijem prijedlogu Povjerenstva za problem odlagališta općine Podgora, donesenom jučer, kojim se predlaže da se Donja gora odmah zatvori te da se odredi nova lokacija za privremeno odlagalište ili sabirni centar za prikupljanje otpada.

U trosatnoj, na trenutke žučljivoj, raspravi župan Peronja nazočne je pokušao uvjeriti da prihvate ranije donesene zaključke koji bi omogućili sanaciju i zatvaranje Donje gore uz njezino istodobno korištenje. No, na temelju novog prijedloga Podgorana prihvaćeni su zaključci kojima se ravnatelj županijskog ureda za prostorno uređenje Niko Mrčić te makarski gradonačelnik Ante Novak i podgorski načelnik Momir Sumić zadužuju da u roku od osam dana utvrde sve okolnosti vezane uz prostorne planove te imovinsko-pravne odnose za pronalaženje i otvaranje nove lokacije odlagališta.

U tom će se roku izvijestiti župana o ostvarenju tog zaključka radi daljnjih koraka, tj. ishođenja svih potrebnih dozvola. U međuvremenu se nastavlja postupak sanacije i zatvaranja odlagališta Donja gora što mora biti završeno najkasnije u roku 13 mjeseci od današnjeg dana. Sanacija i zatvaranje provest će se prema projektu koji će izraditi stručnjaci odabrani na temelju natječaja za prikupljanje ponuda koji je već raspisan nakon što je 7. siječnja općina Podgora za to ovlastila Županiju. Svako eventualno odlaganje smeća na Donju goru stranke će rješavati na temelju ugovora.

Makarski gradonačelnik Ante Novak novinare je nakon sastanka izvijestio da su privremeno rješenje za odlaganje smeća iz tog grada pronašli iza skladišta bivšeg trgovačkog poduzeća Primorje u vlasništvu Konzuma, zahvaljujući razumijevanju Ivice Todorića, no tamo se, kako je rekao, smeće može odlagati još najviše dva do tri dana, stoga je potrebno hitno pronaći trajnije rješenje. Naglasio je kako Makarska do sada niti jedan kamion smeća nije bacila "u borovinu", pa neće ni ubuduće, već će pokušavati pronaći nova rješenja ili ga odvoziti na postojeće deponije.

Voditelj Odsjeka sanitarne inspekcije u Uredu državne uprave Ivan Glavinović, koji je također bio nazočan sastanku, novinarima je kazao da će inspekcija utvrditi način na koji Makarska zbrinjava otpad i narušava li to zdravlje ljudi. No, naglasio je, odvoženje smeća treba hitno omogućiti.

(Hina) dstr ln

Pročitajte više