Novogodišnji intervju predsjednika Mesić dnevnim novinama

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić u novogodišnjem je intervjuu dnevnim listovima ključnom odrednicom budućih poteza premijera Ive Sanadera označio njegovu tvrdnju da će poštivati međunarodno preuzete obveze i zalagati se za poštivanje i provedbu zakona.

U intervjuu, koji će dnevni tisak u cijelosti objaviti u sutrašnjem dvobroju, Mesić je kazao kako se Sanader tim stajalištem prije nego je sastavio Vladu jasno odredio kao legalist i legitimist. Mislim da je to najvažnije za njegove buduće poteze, rekao je.

Predsjednik je ocijenio da će Sanaderu biti lakše rješavati probleme nego je to bilo Vladi Ivice Račana jer, kako kaže, Sanader neće morati Vladine programe prije parlamenta "prebacivati" na koordinacije stranaka, kao što je bio slučaj s koalicijskom "petoricom". Te su koordinacije, drži Mesić, štetile radu Vlade jer su se pitanja rješavala izvaninstitucionalno i bez odgovornosti, a nepotrebno se gubilo i vrijeme.

"Problemi su konkretni, njih se mora riješiti, oni ne mogu čekati da to vrijeme riješi. Zato će Sanaderu biti lakše jer neće imati te koordinacije. Imat će Vladu", rekao je.

Mesić je pozdravio Sanaderovu izjavu da će s njim bolje surađivati nego s bivšom Vladom. "U sadašnjem HDZ-u nema mnogo onih koji su se sa mnom sukobljavali", prije svega oko podjele BiH te pretvorbe i privatizacije, kazao je predsjednik Mesić. "Oni koji su možda i priželjkivali podjelu BiH sada ih je vrijeme demantiralo i nema ni jednog razloga da inzistiraju na jednoj promašenoj politici. Zato će ta suradnja biti moguća", dodao je.

Mesić drži da Vlada svoja predizborna obećanja mora izvršiti u dinamici koju, sada kad je preuzela dužnosti i upoznala se sa svim elementima kojima raspolaže, sama mora odrediti.

Opetovao je da haaški optuženik general Ante Gotovina nije dostupan hrvatskim vlastima i da one ne znaju gdje se nalazi. "Zato pitanje generala Gotovine ne bi smjelo biti pitanje zbog kojega Hrvatska može imati bilo kakvu štetu", izjavio je.

Komentirajući uspjeh ultradesničarske Srpske radikalne stranke na parlamentarnim izborima u Srbiji, Mesić smatra da radikali neće uspjeti sastaviti vladu, ali problematičnima drži njihove poruke o promjeni granica suverenih država. "... To može biti zabrinjavajuće za cijelu regiju", istaknuo je. Ocijenio je da će nakon izbora u Srbiji Hrvatska dobiti još veću uvjerljivost i ubrzati priključenje EU, jer će se, kaže, vidjeti da je u razvoju demokracije "leader" čitave regije.

"Upravo hrvatski primjer može biti onda motiv svima drugima da i oni učine potrebne demokratske iskorake", rekao je Mesić.

Predsjednik smatra da je sada sazrelo vrijeme da Hrvatska arbitražom riješi pitanje Piranskog zaljeva sa Slovenijom. Ako su se, kaže, dvije strane ukopale, to se pitanje može riješiti jedino arbitražom.

Pročitajte više