Novorođenčad prepoznaje govor odmah po rođenju

NOVOROĐENČAD može ljudski govor razlikovati od drugih zvukova, što dokazuje da se to rano učenje događa još u maternici, ili da je ta sposobnost ljudima prirođena, otkrili su znanstvenici.

Istraživanje su talijanski, japanski i francuski istraživački laboratoriji proveli na dvanaestero talijanske dojenčadi. Da bi potvrdili rezultate, istraživači su upotrijebili glasove dviju majki čija novorođenčad nije sudjelovala u istraživanju.

Analizirajući učinak ljudskog glasa na mozak dojenčadi - zahvaljujući optičkom instrumentu s infracrvenim zrakama koji pokazuje promjene krvnog tlaka - istraživači su potvrdili da je lijeva polutka mozga važnija u prepoznavanju govora.

Naprotiv, nisu primijetili veće razlike između dviju polutki kada je novorođenčad bila izložena nepovezanim zvukovima i tišini.

Istraživanje pokazuje da "mozak novorođenčeta specifično reagira na normalan glas samo par sati nakon rođenja", kažu znanstvenici.

U radovima su sudjelovali talijanski laboratorij, japanski Hitachi i francuski CNRS (Državno središte za znanstveno istraživanje).

Pročitajte više