Novska: Počelo obilježavanje 8. obljetnice akcije "Bljesak"

SVEČANOM sjednicom Gradskoga vijeća i Poglavarstva, kojoj su bili nazočni predstavnici Hrvatske vojske i policije, danas je u Novskoj počelo obilježavanje osme obljetnice vojnoredarstvene akcije "Bljesak" kojom su oslobođena istočna naselja Novske i Jasenovac.

Hrvatske su redarstvene i vojne snage, nakon 1285 dana srpske okupacije, istočne dijelove grada Novske i općinu Jasenovac oslobodile 1. svibnja.

Neposredno prije sjednice, izaslanstva grada, Hrvatske vojske, policije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata u spomen na sve poginule hrvatske branitelje pred Središnjim su križem na Gradskom groblju položila vijence i zapalila svijeće.

U povodu ove obljetnice u Gradskoj galeriji otvorena je izložba slika Ferdinanda Kulmera, a njezino se obilježavanje u Novskoj nastavlja 1., 3., i 4. svibnja kulturnim i sportskim sadržajima.

U akciji "Bljesak" hrvatske su vojne i redarstvene snage za samo dan i pol oslobodile oko 500 četvornih kilometara područja koje je bilo pod srpskom okupacijom i uspostavile su nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginulo ih je četrdeset dvoje, a 162 su ranjena. Srpski 18. krajiški korpus je razbijen, a vođa pobunjeničkih snaga Mile Martić za osvetu je zapovjedio raketiranje Zagreba, Siska i Karlovca, 2. i 3. svibnja.

(Hina) sz jn

Pročitajte više