O novoj sezoni u riječkom HNK

Intendantica riječkog HNK "Ivana pl. Zajca" Mani Gotovac na današnjem je predstavljanju programa kazališne sezone 2003./2004. istaknula kako će tu sezonu obilježiti "komadi o strasti", navevši kako kazalište treba odgovoriti ljudskoj potrebi za emocijama, čega nema u suvremenom svijetu.

U većini ovosezonskih predstava provlači se element strasti, pojačan činjenicom da predstave uglavnom potječu s Mediterana ili su autori iz tog podneblja. Gotovac je najavila da će ove godine u bivšoj kinodvorani "Kvarner" prvi put na rasporedu biti predstave uglavnom mlađih hrvatskih ili suvremenih svjetskih autora te da će biti organizirani razgovori s publikom o pojedinim predstavama i programu HNK.

Hrvatska drama će od praizvedaba izvesti "Krvave svatove" F. G. Lorce u režiji Damira Zlatana Freya i "Katu Kapuralicu" Vlaha Stullija u režiji Jagoša Markovića. U potonjoj će glavnu ulogu glumiti Neva Rošić koja ove godine slavi 50. obljetnicu umjetničkog rada.

Na "off sceni" u "Kvarneru" praizvest će se "Prokleti ne idu na Bali" autorice Dore Delbianco u režiji Marice Grgurinović te "Bludi (Zozos)" Giuseppea Manfridija u režiji Matjaža Latina.

Talijanska drama premijerno će prikazati "Majstorsku klasu Marije Callas" T. McNellyja u režiji Larryja Zappie i "La Pamelu" C. Goldonija u režiji Pierluce Donina na velikoj sceni te "Newyorški maraton" Edoarda Erbe, redateljski prvijenac Neve Rošić.

Glavna operna prizvedba je Bizetova "Carmen" u režiji Jagoša Markovića s nastupom Jadranke Jovanović i Nikolaja Doroškina. U idućim predstavama u ulozi Carmen će nastupati Dubravka Šeparović i Kristina Kolar te Sergej Kiseljev kao Don Jose. Druga prizvedba je musical "Jalta, Jalta" M. Grgića i A. Kabilja u režiji bugarskog redatelja Bojka Bogdanova. Gotovac je navela da će u toj predstavi nastupati poznata glazbena zvijezda, ali da ovaj put nije riječ o Severini.

Balet će se predstaviti praizvedbama "Marquezomanijom" Staše Zurovca nadahnutom književnim djelom G. G. Marqueza i predstavom "Željena ljubav - dana samoća" uglednoga portugalskog koreografa Gagika Ismailiana.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više