O razvoju sela na Eko-etnu u Rastokama

U OKVIRU projekta Eko-etno Hrvatska 2005. iduće će godine u rujnu na Jesenskom zagrebačkom velesajmu treći put biti priređena izložba proizvoda i usluga seoskih područja.

Izrada regionalnih operativnih programa za razvoj tih prostora (ROP) osnovica je za dobivanje novca iz predpristupnih fondova Europske unije i Europske banke za obnovu i razvoj, rekao je načelnik Uprave za regionalni razvitak Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Rajgl.

Pomoćnik ministra poljopriverde, šumarstva i vodnoga gospodarstva Srećko Selanac istaknuo je da je važno uskladiti mjere i suradnju resornih ministarstava u razvoju seoskih prostora. Novoosnovana Uprava pri tom ministarstvu izradila je poseban plan kojim će utjecati da se odrede nositelji gospodarskog razvoja, izrada infrastrukturnuh projekata, na uključenje u zadruge i zaštitu i njegovanje seoske kulturne baštine. Bavit će se i očuvanjem autohtonih pasmina i zaštitom starih sorta voćaka, rekao je Selanac.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Robert Baćac zauzeo se za poticanje seoskog turizma, čemu, kako je rekao, pridonosi i projekt "eko-etno", koji se u organizaciji Hrvatskog farmera održava na Jesenskom velesajmu.

Župani i predstavnici gotovo svih županija istaknuli su da treba ubrzati razvoj seoskih područja, naročito poticanjem ekološke poljoprivrede i turizma. Upozoreno je da u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji izumire stanovništvo, a država je pozvana da to zaustavi zajmovima i poticajima za poljoprivredu i turizam.

Primjer obnove ratom uništena sela je i obiteljsko gospodarstvo Holjevac u Rastokama, na kojemu je održan današnji sastanak. Ta je obitelj poduzetničkim zajmovima obnovila i proširila svoje gospodarstvo i posjetiteljima nudi ekološki i kongresni turizam na slikovitim slapovima Slunjčice.

(Hina) xbma yln

Pročitajte više