O suradnji zagrebačkog i američkog sveučilišta Athens-Georgie

SVEUČILIŠTE u Zagrebu i američko Sveučilište Athens-Georgia proširit će aktivnosti na zajedničkom međunarodnom interdisciplinarnom projektu "Partnerstvo za održivu ekonomsku ruralnu revitalizaciju u Hrvatskoj" započet ove godine.

Dogovor o tomu postignut je za višednevna boravka izaslanstva Sveučilišta Athens-Georgie u Hrvatskoj koje danas završava, i tijeku kojega su američki profesori sudjelovali i na međunarodnome skupu "Održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske i uloga Sveučilišta" koji se održao od 3. do 5. rujna u Malom Lošinju.

Prorektorica za međunarodnu suradnju zagrebačkoga Sveučilišta Vlasta Vizek-Vidović smatra da su bogata iskustva američkih kolega u primjeni programa oživljenja seoskih područja, i u američkoj saveznoj državi Georgiji i izvan američkih granica, posebice u tzv. tranzicijskim zemljama, jamstvo da bi se slični programi mogli uspješno provoditi i u Hrvatskoj.

Pri tomu, istaknula je, Sveučilište u Zagrebu želi doista aktivno sudjelovati u pripremi i provedbi tih programa, što je jednodušno stajalište i sveučilišnoga Senata.

Zato je, podsjetila je, Senat na sjednici u lipnju odlučio osnovati Vijeće za potporu regionalnom razvoju i lokalnoj zajednici Sveučilišta u Zagrebu kao njegova radnog tijela s nakanom da dosadašnje pojedinačne napore usmjerene prema lokalnim zajednicama i regijama ujedini u cjelovit interdisciplinarni pristup utemeljen na partnerskomu odnosu s ustanovama i udrugama koje djeluju u lokalnim zajednicama.

Tako bi Vijeće, ističe prorektorica Vizek-Vidović, trebalo ojačati zanimanje Sveučilišta da jedinstveno sudjeluje u oblikovanju uvjeta poticajnih za održiv razvoj. To će, smatra, sigurno pridonijeti i integraciji Sveučilišta.

U okviru Sveučilišta Vijeće bi tako trebalo imati ključnu ulogu u uspostavi suradnje sa svim čimbenicima stvaranja strategije, programa održivoga razvoja i njihove primjene u cijeloj Hrvatskoj.

Profesora Rustyja Brooksa sa Sveučilišta Athens-Georgie posebice se dojmilo putovanje u Vukovar koji je posjetio s drugim kolegama iz deveteročlana američkog izaslanstva koje je bilo u posjetu Hrvatskoj i najvećemu hrvatskom sveučilištu.

Kako je istaknuo, to ga je putovanje uvjerilo da Hrvatska doista ima velike razvojne mogućnosti koje bi se pak, smatra, mogle iskoristiti dobrim projektima i programima, koje pak može izraditi zagrebačko Sveučilište.

Pročitajte više