Obama predložio način za smanjenje deficita za 4 trilijuna dolara do 2023.

AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas je iznio svoj paket povećanja poreza i smanjenja troškova kojim bi se deficit američkog proračuna trebao do 2023. godine smanjiti za 4 trilijuna dolara.

U govoru je predložio smanjenje trošenja na zdravstvenu skrb siromašnih i starijih građana te obranu uz povećanje poreza bogatim Amerikancima. Očekuje se da će prenapuhani američki proračun biti najvažnija tema američkih predsjedničkih izbora koji će se održati sljedeće godine.

Očekuje se da će proračunski deficit ove godine dostići razinu od 1,5 trilijuna dolara te se demokrati i republikanci slažu da je štednja prioritet. "Moramo živjeti u skladu s našim sredstvima, smanjiti deficit i vratiti se na put koji nam omogućava otplaćivanje dugova", kazao je Obama te dodao kako to moraju napraviti tako da ne ugroze oporavak, očuvaju investicije koje im trebaju za rast i stvaranje poslova.

Obama kaže da smanjenje troškova ne smije ugroziti američku mrežu socijalne sigurnosti, kao što su mirovinski sustav i zdravstveni programi za siromašne i stare.

Pročitajte više