Obamino šamaranje mrtvog magarca vrijedno 447 milijardi dolara

AMERIČKI predsjednik Barack Obama sinoć je pred Kongresom izložio svoj plan za poticaj uspavane ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta vrijedan 447 milijardi dolara. Plan nosi ime "American Jobs Act", a za Obamu je krucijalno da ova inicijativa zaista i donese pozitivne pomake, jer u protivnom njegov reizbor na predsjedničkim izborima sljedeće godine neće biti izgledan.

"Ovaj program će kreirati nova radna mjesta u za građevince, za učitelje, veterane rata i sve one koji su već dugo bez posla. Omogućit će porezne olakšice za tvrtke koje zaposle nove radnike, te će doslovno prepoloviti porez na dohodak za svakog Amerikanca koji radi, te za svaki malo obrt", najavio je Obama.

Plan je nepristran, podržite ga


Obama se nada kako će plan vratiti povjerenje na tržište, posebno među kompanijama koje se opet moraju vratiti modelu ulaganja i zapošljavanja, bez straha da za njihove proizvode i usluge neće biti kupaca.

"Ovaj zakon ne bi smio izazvati nikakve kontroverze. Sve što je unutra napisano već su predlagali i demokrati i republikanci - uključujući i mnoge koji upravo sad sjede u ovoj dvorani. I sve što je u zakonu imat će financijsko pokriće i bit će plaćeno", kazao je Obama, okarakteriziravši plan kao nepristran zbog čega je apelirao na obje stranke da ga što prije potvrde. "Dosta je bilo političkog cirkusa u Kongresu! Jedina svrha ovog zakona je da ljudima omogućimo da rade i da što više novca ostane u njihovim džepovima", zaključio je.

Prelijevanje iz šupljeg u prazno

Iako plan divno zvuči, te porezne olakšice moraju imati i nekakvo pokriće, što znači da je Obama nekome nešto morao i uzeti. A to je napravio upravo onima kojima je prije dao. Naime, smanjenjem poreza poslodavcima i zaposlenicima sa 6,2 posto na 3,1 posto, nastat će ogromna rupa u fondu Federal Insurance Contributions iz kojeg se u velikoj mjeri financira socijalna zaštita i zdravstveno osiguranje za umirovljenike. Na taj način bi se namaknulo nekih 240 milijardi dolara na godišnjoj razini, a to će vjerojatno značiti udarac na socijalno najugroženije, koje je Obama prije dvije godine spašavao paketom ekonomskog stimulansa od 800 milijardi dolara.


Republikanci moraju dobro odvagnuti

Isto tako , nije baš sigurno da će republikanci pognuti glave i prihvatiti njegov zakon, umjesto da iskoriste priliku i "dovrše ga kad je ranjen". Vođa republikanske većine u Zastupničkom domu John Boehner već je kazao kako "plan zaslužuje razmatranje, ali i da Obama mora ozbiljno razmisliti i o njihovim prijedlozima".

Bez obzira na to što će republikanci opet imati zadnju riječ, situacija predstavlja dvosjekli mač i za njih, jer Obama može vrlo lako uprijeti prstom u njih i reći da su oni jedina zapreka provođenju reformi i pokretanju ekonomije. "Postoji mnogo jednostavniji razlog za nepodržavanje predsjednikovog ekonomskog plana od pukog politikantstva, a to je činjenica da njegovi prijedlozi naprosto neće upaliti. To nije plan o stvaranju radnih mjesta, to je plan za ponovnu pobjedu na izborima", kazao je vođe republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Bez obzira na njihovu konačnu odluku, jedno je sigurno - predizborna kampanja već je počela i obje strane neće prezati od niskih udaraca, makar i po cijenu nastavka ekonomske stagnacije.

Pročitajte više