Obilježavanje pedesete obljetnice Austrijske čitaonice - AKF-a

AUSTRIJSKI kulturni forum (AKF), koji je nastao iz Austrijske čitaonice, iduće godine obilježava 50. obljetnicu svoga rada u Zagrebu.

Austrijska čitaonica u Zagrebu osnovana je neposredno nakon što je Austriji državnim ugovorom vraćena samostalnost, te se već pet desetljeća nalazi na istoj adresi u Gundulićevoj ulici, rekao je direktor AKF-a Robert Szucsich.

Po njegovim riječima, inicijator osnivanja čitaonice bio je sveučilišni profesor Hans Georg Marek iz Graza, a prvo predavanje o stanju austrijske filozofije, kojemu su bila nazočna 24 posjetitelja, održano je 15. studenoga 1955.

Austrijska je čitaonica 1972. preimenovana u Austrijski kulturni institut, sa zadaćom širenja austrijske kulture na prostoru bivše Jugoslavije, a od 2002. djeluje pod nazivom Austrijski kulturni forum.

Po Szucsichevim riječima, u povodu te velike kulturne obljetnice tijekom cijele godine održavat će se kulturne priredbe u cijeloj Hrvatskoj.

Austrijski kulturni forum 14. i 15. siječnja najavljuje u zagrebačkom kinu Lika više performancea i instalacija, austrijskih i hrvatskih umjetnika, koje tematiziraju toleranciju. Zagreb će 28. veljače ugostiti poznati austrijski jazz kvartet "Kleinschuster - Quartett".

Redoviti siječanjski program započinje novogodišnjim koncertom "Johann Strauss Ensemblea" iz Linza, koji će se održati 4. siječnja u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a 29. siječnja u Hrvatskom će narodnom kazalištu u Zagrebu biti priređen Vip Operni bal po licenci bečke Državne opere.

U Donjem Miholjcu 7. siječnja otvara se izložba fotografija "Znamenitosti Beča" Petera Paula Wiplingera.

Osječki će Filozofski fakultet biti domaćin skupa o Elfridi Jelinek, na kojemu će biti predstavljena njezina knjiga "Pijanistica".

Početkom veljače zagrebačka će publika u Kulturno-informativnom centru imati priliku pogledati i istoimeni film "Der Klavierspielerin" Michaela Hanekea.

O ženskoj tradiciji austrijske književnosti razgovarat će se 25. siječnja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, dok će 8. veljače u prostorijama AKF-a biti predstavljena knjiga Theodora Kramera "Anderes Licht" ("Drugo svjetlo").

U splitskom Domu europskog pokreta 3. veljače bit će predavanje direktora AKF-a Roberta Szucsicha "Svadbeni običaji gradišćanskih Hrvata" te prikazan dokumentarac o svadbenim običajima u Novom Selu u Gradišću.

Pročitajte više