Obilježen Dan Fakulteta političkih znanosti

DAN FAKULTETA političkih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu i 42. obljetnica njegova djelovanja obilježeni su danas svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća.

Ta najstarija visokoškolska ustanova u području društvenih znanosti u ovom dijelu Europe, nalazi se na svojevrsnim prekretnicama, istaknula je dekanica FPZ-a Smiljana Leinert-Novosel.

Istaknula je da je na prvome mjestu riječ o radikalnim promjenama nastavnih planova i programa kao pretpostavkama za ulazak Hrvatske u europski sustav obrazovanja, a kroz to i u Europsku zajednicu.

Ali, upozorila je, sve se to događa u trenutku smjene generacije nastavnika od kojih su mnogi cijeli svoj radni vijek i stvaralačke napore ugradili u izgradnju ove institucije.

Fakultet sustavno prati, dodala je, već četiri desetljeća i pitanje smještaja, odnosno vlasništva zgrade koju bez obzira na to, istaknula je dekanica, nastojimo što je moguće bolje urediti.

Ipak, sve te teškoće, ustvrdila je, nisu za nas razlozi za pesimizam jer je FPZ spreman konstruktivno surađivati sa svima koji to žele.

Istodobno, istaknula je FPZ je svjestan svoje osnovne misije u hrvatskom društvu - obrazovanja i sukreiranja osobnosti budućih naraštaja. S tim u vezi, dodala je, studij se organizira po novom programu, istodobno testirajući oba modela ponuđena Bolonjskom deklaracijom, tj. četiri plus jedan godina studija za politologiju i tri plus dva za novinarstvo, što, procjenjujemo, u ovom trenutku optimalnim sa stajališta struke i društva.

Svečanosti su bili nazočni i brojni ugledni gosti, među kojima i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Po riječima predsjednika Mesića, bit Europske unije nije samo osiguravanje boljega života žiteljima Europe, nego sustavno nastojanje za osiguravanje mira na Starom kontinentu. Jer, smatra predsjednik Mesić, u Europi se više neće ratovati, a teško iskustvo nedavnoga rata na ovim prostorima bilo je najozbiljnije kršenje osnovnih europskih načela.

Na svečanoj sjednici FPZ-a dodijeljena su i priznanja najboljim studentima Fakulteta.

Pročitajte više