Obilježena 10. obljetnica zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro"

U ČASNIČKOM domu Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku u Zagrebu prigodnom je svečanošću danas obilježena 10. obljetnica osnutka Zapovjedno stožerne škole ´Blago Zadro´.

Zapovjednik Združenog zapovjedništva za izobrazbu i obuku general bojnik Darko Grdić istaknuo je tom prigodom da je Zapovjedna stožerna škola ´Blago Zadro´ u proteklom razdoblju dala velik doprinos razvoju vojne doktrine te je značajno pridonijela uspješnoj provedbi završnih vojnih operacija u oslobađanju zemlje.

Zapovjedno stožerna škola ´Blago Zadro´ bila je, do osnutka Ratne škole ´Ban Josip Jelačić´ 1998. najviša vojna škola kroz koju su prošli gotovo svi hrvatski generali i visoki časnici Hrvatske vojske, rekao je general bojnik Grdić.

Napomenuo je da je u tijeku preustroj Oružanih snaga, pa će i sustav izobrazbe i obuke doživjeti promjene kako bi mogao biti prilagođen potrebama izobrazbe profesionalnog vojnog kadra.

Zapovjednik Zapovjedno stožerne škole ´Blago Zadro´ stožerni brigadir Slaven Zdilar naglasio je da su se njezini polaznici pokazali vrlo uspješni na svojim zapovjednim dužnostima što potvrđuje da im je pružila vrlo kvalitetnuo izobrazbu.

Novi modeli izobrazbe se uspješno primjenjuju u nastavi, rekao je stožerni brigadir Zdilar naglasivši važnost održanja koraka sa svjetskim dostignućima i usvajanja novih znanja kako bi Hrvatska vojska i njezini pripadnici uspješno izvršavali svoje dužnosti i služili Domovini. Također je kazao kako proces približavanja NATO-u i sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama postavlja pred Oružane snage nove zadaće pa je potrebno kontinuirano usvajati nova znanja kako bi ih se uspješno obavilo.

Istaknutim djelatnicima Zapovjedno stožerne škole ´Blago Zadro´ uručene su, u ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, Spomenice domovinske zahvalnosti za 10 godina uzorne i časne službe, te nagrade i priznanja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH te zapovjednika Združenog zapovjedništva za izobrazbu i obuku.

Svečanosti su, među ostalima, bili nazočni i članovi obitelji legendarnog zapovjednika obrane grada Vukovara Blage Zadre čije ime i nosi Zapovjedno stožerna škola.

Pročitajte više