Obilježena 12. godišnjica pokolja hrvatskih branitelja u Dalju

U DALJU je danas obilježena 12. gosišnjica pokolja 20 hrvatskih policajca iz daljske Policijske postaje, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Rano ujutro 1. kolovoza 1991. pripanici srpskih paravojnih postrojba i JNA napali su Dalj i Policijsku postaju. U desetsatnoj neravnopravnoj borbi okrutno je ubijeno 39 hrvatskih branitelja.

Ravnatelj policije Ranko Ostojić je, zahvalivši hrvatskim policajcima, pripadnicima Zbora narodne garde i Civilne zaštite u Dalju, istaknuo je kako se "nikada ne smiju zaboraviti oni koji su dali svoje živote braneći Domovinu".

Dodao je kako je Slavonija dala velik prinos stvaranju slobodne Hrvatske te da će Ministarstvo unutarnjih poslova "znati očuvati te tekovine".

Među mnogobrojnom rodbinom ubijenih hrvatskih policajaca i ostalih daljskih branitelja bio je i Ivo Kovčalija, tadašnji zapovjednik Policijske postaje u Dalju, kojemu je u Domovinskom ratu ubijeno osam članova obitelji. Rekao je kako su to "dani koje nitko nikada ne smije zaboraviti premda je danas mnogo onih koji blate Domovinski rat".

U spomen na žrtve pred Policijskom postajom u Dalju na spomen-obilježje vijence su među inima položili pripadnici osječko-baranjske Policijske uprave, MUP-a, Osječko-baranjske županije i brojne udruge stradalnika.

U erdutskoj općini u sastavu koje su osim Erduta, Aljmaš, Dalj i Sarvaš, ubijena su 262 hrvatska branitelja i civila.

Pročitajte više