Obitelji Hrvata, ubijenih početkom srpske pobune traže odštetu od RH

ZADARSKI odvjetnik Zrinko Zrilić potvrdio je večeras da je Državnom odvjetništvu RH uputio prvu od niza tužbi kojima obitelji, čije su članove ubili srpski pobunjenici, traže od države odštetu pozivajući se na Zakon o odgovornosti za štetu nastalu zbog terorističkih akata i demonstracija.

Prvu je tužbu podnio, kako je izjavio za Hinu, ovih dana u ime jedne obitelji iz Nadina kod Benkovca koja traži odštetu zbog toga što su srpski teroristi 1991. umorili dvije žene, članice njihove obitelji. Oni smatraju da nije riječ o ratnoj šteti nego o terorističkim ubojstvima mahom starijih osoba, bez ikakve vojne potrebe te da su ta ubojstva bila etnički motivirana.

Sukladno pravnoj proceduri, obitelji koje žele odštetu, najprije preko svog odvjetnika, traže od Državnog odvjetništva nagodbu s državom. Tako je učinila i obitelj iz Nadina, no Državno odvjetništvo odbilo je zahtjev za nagodbom uz obrazloženje da je riječ o ratnoj šteti, rekao je Zrilić.

Nakon toga je ta obitelj preko odvjetnika Zrilića podnijela tužbu protiv RH i očekuje od nadležnog suda da zakaže prvo ročište.

Odvjetnik Zrilić rekao je da u idućem razdoblju slijedi niz takvih tužbi protiv RH u kojima stradalničke obitelji traže odštetu.

Oštećene obitelji u svojim se zahtjevima za nagodbom ili u tužbama pozivaju na vladine odluke po kojima je isplaćena novčana odšteta obiteljima Zec i Levar te žele da se i u njihovim slučajevima poštuje isto pravno načelo, rekao je.

Slijedi mnoštvo sličnih zahtjeva, eventualno i tužbi, stradalničkih obitelji iz Nadina, Korlata i ostalih mjesta u kojima su stradali hrvatski civili, ističe odvjetnik Zrilić.

Zakon o odgovornosti za štetu nastalu zbog terorističkih akata i demonstracija na snazi je od srpnja 2003. godine.

Pročitajte više