Objavljena knjiga biskupa Ratka Perića "Kroz mnoge nam je nevolje"

KNJIGU mostarskoduvanjskog biskupa Ratka Perića "Kroz mnoge nam je nevolje. Govori, razgovori i pisma (1997.2004.)" objavio je mostarski nakladnik Crkva na kamenu.

"U Bosni i Hercegovini je od pamtivijeka bilo stablo hrvatskoga i katoličkog naroda vrlo razgranato. A onda je otomanska ordija što odsijecala, što nagonila preko savskoga korita, što na katoličke grane kalamila islam, pa je nekih 800.000 Hrvata katolika u neko doba smanjeno na samo 25 tisuća u drugo doba. Zatim je austrougarska sila svojim konzulima preporučila da svim sredstvima favoriziraju u prvom redu muslimane, onda pravoslavne pa ako što ostane podaj i katolicima. Unatoč tome od 209.000 listova naraslo ih je za 30 godina na 434.000. Onda su se obje Jugoslavije prema hrvatskom stablu ponijele unitaristički i arogantno tako da je 1945. godine genocidno okljaštren. Konačno je rat 1991.-1995. ponovno prepolovio stablo na oko 450.000 listova. Međunarodna mastodontska sila kao da je odlučila očistiti hrvatsku biljku u zemlji BiH", piše mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

U knjizi "Kroz mnoge nam je nevolje" (330 str.) u šest poglavlja objavljeni su biskupovi govori, nekrolozi, razgovori s novinarima, prezentacije i recenzije knjige, pisma domaćima i pisma predstavnicima međunarodne zajednice.

Knjigu je priredio i napisao predgovor don Ante Luburić, a pogovor Božo Goluža.

Na kraju joj je pridodano i kazalo imena.

"Govori su izrečeni kao predavanja na različitim skupovima, u katedrali, kod Jubilarnoga križa na Humu, na misama zadušnicama, u svjetovnim prigodama kao što je to bilo na Hrvatskom narodnom saboru u Mostaru, u američkom Kongresu u Washingtonu, na simpoziju u Zagrebu i drugdje", piše Luburić.

Tekstovi u knjizi ljudski su i vjernički prikaz stanja, a ujedno prosvjed protiv javnih ili pritajenih nepravda nanesenih hrvatskom katoličkom narodu washingtonskim i daytonskim sporazumima, a posebno raznim dodatnim zakonima, prisilnim ili proizvoljnim izmjenama ili nametnutim ustavima i tihim revizijama koje se događaju od 1995. u BiH, ističe Luburić u predgovoru knjige.

Knjiga "Kroz mnoge nam je nevolje" mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića stanovit je nastavak njegova djela "Mir i jedinstvo" objavljena 1997.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više