OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA UMJETNIČKU NAGRADU BECK´S FUTURES

Umjetnik koji izvodi performanse i čiji radovi uključuju šivanje komada drveta na stopala nalazi se na popisu kandidata za najbogatiju britansku umjetničku nagradu.

Čudne predstave Davida Sherryja omogućile su mu da se natječe za nagradu ´Beck´s Futures´, čiji ukupni fond iznosi 65.000 funti.

U svojem video-spotu pod naslovom ´Stitching´ iz njegovih stopala teče krv dok naočigled nastoji prišiti dva komada drveta debljine oko jednog centimetra, prenosi BBC.

Sjedeći u naslonjaču svoje sobe, gledateljima daje detaljne upute kako to učiniti, uključujući i upute o nanošenju antiseptične tekućine.

Njegovi drugi radovi poznati su pod naslovom ´David Sherry tjedan dana nosi kantu s vodom´ i ´Izbjegavanje kontakta očima tijekom sedam dana´.

Posljednji uradak nazvan je ´Serial Psycho Interviewee´ koji uključuje Davida kako pohađa razgovore za posao pretvarajući se da je stvarni kandidat, i to sve u ime umjetnosti.

Sherry, rodom iz Sjeverne Irske, izjavio je da njegovi radovi sadrže ´zadovoljstvo, inteligenciju, humor i pojavu´.

Sherry je jedan od devet kandidata za nagradu ´Beck´s Futures´, suparnika nagradi Turner. Nagrada vrijedi 65.000 funti, od toga 40.000 funti dijele kandidati s popisa, a 20.000 dobiva sveukupni pobjednik, i dodjeljuje se već četvrtu godinu.

Ostali čudni radovi uključuju projekt Lucy Skaer koja je na amsterdamskom pločniku jedan pored drugoga ostavila dijamant i živog škorpiona, krhotine koje padaju niz zgradu, vibrirajuću mumiju te dobrotvornu prodaju Vojske spasa.

Radovi će biti izloženi u Institutu suvremene umjetnosti u središtu Londona od travnja sljedeće godine, a krajem tog mjeseca bit će proglašen i pobjednik. Nakon toga izložba će se preseliti u Glasgow i Southampton.

Prošle godine nagradu je dobio Toby Paterson koji je napravio zidnu sliku dugu 21 metar pod naslovom ´We Fall Into Patterns Quickly´.

Pročitajte više