Objavljene nove snimke s asteroida Ryugu, znanstvenike iznenadila jedna stvar

GIF: JAXA

JAPANSKA aeronautička i svemirska istraživačka agencija JAXA objavila je nove fotografije mračne i stjenovite površine s asteroida Ryugu, javlja CNN.

Hayabusa 2 lansiran je 2014. godine, kada je krenuo na put prema asteroidu širokom 900 metara i udaljenom od nas oko 290 milijuna kilometara, a u listopadu 2018. godine na površinu tog nebeskog tijela spustio je lander naziva Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT).

Dvije vrste stijena

Tijekom spomenutog slijetanja u listopadu lander je fotografirao ravnomjernu raspodjelu tamnih i grubih, kao i svijetlih i glatkih stijena. Znanstvenici stoga smatraju da na tom asteroidu postoje dvije vrste materijala i da se on najvjerojatnije formirao od ostataka prvotnog nebeskog tijela uništenog prilikom kozmičkog sudara.

Ryugu je tamni asteroid, prekriven gromadama stijena. Pripada posebno primitivnom tipu svemirske stijene, poznatom kao asteroid tipa C. Radi se o reliktu koji je ostao iz ranih dana našeg Sunčevog sustava i koji je ispod svoje površine sačuvao, moglo bi se reći zabilježio, uvjete i kemijske procese iz tog vremena - prije otprilike 4,5 milijardi godina.

Stijene na Ryuguu nalikuju na ugljikove hondrite, odnosno primitivne meteorite. Neke od njih sadrže sitne inkluzije koje bi mogle sadržavati minerale poput olivina.

Nema prašine

Ono što je iznenadilo znanstvenike jest da na fotografijama površine asteroida nedostaje jedan bitan element - prašina. Naime, na njegovoj površini nema vidljivih sitnih čestica, odnosno prašine, za koju su astrofizičari bili sigurni da će je ondje naći.

Stoga smatraju da nekakav za sada nepoznati mehanizam uklanja prašina s Ryugua. Uzrok tome mogli bi biti udari drugih objekata u svemiru, seizmička aktivnost ili pomicanje gromada stijena.

Letjelica Hayabusa 2 stigla je do asteroida u lipnju 2018. godine, a u travnju 2019. raznijela je plastičnim eksplozivom mali krater na površini kako bi prikupila uzorke dublje unutar asteroida.

Napustit će Ryugu u prosincu ove godine kako bi se 2020. vratila na Zemlju sa dragocjenim teretom uzoraka spremnih za daljnju analizu.

Pročitajte više