objavljeni dobitnici državnih nagrada za znanost

Povjerenstvo za dodjelu državnih nagrada za znanost objavilo je imena 28 dobitnika te najviše znanstvene nagrade, koja se dodjeljuje u četiri kategorije.

Nagrade za životno djelo dobili su iz područja prirodnih znanosti Vladimir Devide, iz područja biomedicinskih znanosti Slavko Cvetnić iz područja tehničkih znanosti Ante Marinović Uzelac i iz područja biotehničkih znanosti Franjo Tomić.

Godišnje nagrade dobilo je 16 znanstvenika. Iz područja prirodnih znanosti nagrađeni su Vera Gamulin, Hrvoje Vančik i Dario Vretenar; iz područja biomedicinskih znanosti Ivan Jalšenjak, Astrid Krmpotić i Bojan Polić; iz područja tehničkih znanosti Tomislav Bašić i Božo Smoljan; iz područja biotehničkih znanosti Ferdo Bašić i Bogdan Cvjetković; iz područja društvenih znanosti Josip Bašić, Žaljko Horvatić i Milan Mesić; te iz područja humanističkih znanosti Mislav Ježić, Katarina Horvat Levaj i Nikša Stančić.

Godišnjom nagradom za popularaziciju i promidžbu znanosti nagrađeni su iz područja prirodnih znanosti Nenad Raos i iz područja biomedicinskih znanosti Mario Bauer.

Dodijeljeno je i šest godišnjih nagrada znanstvenim novacima - iz područja prirodnih znanosti nagrađeni su Antonio Šiber; iz područja biomedicinskih znanosti Igor Rudan; iz područja tehničkih znanosti Marko Čanadija; iz područja biotehničkih znanosti Antonija Perl; iz područja društvenih znanosti Martina Ferić i Valentina Kranželić Tavra; te iz područja humanističkih znanosti Željko Holjevac.

Predsjednik povjerenstva Zlatko Tomčić čestitao je nagrađenima i članovima povjerenstva, jer je pristiglo 87 prijedloga i odabir je zahtijevao velik angažman.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego izjavio da nagrada predstavlja zahvalnost ljudima čiji je rad temelj društvenog prosperiteta.

Povelje nagrađenima bit će uručene 3. srpnja u Hrvatskom saboru.

Nagrađeni za životno djelo dobit će plaketu sa zlatnim pleterom i novčani iznos od 40 tisuća kuna, za godišnju državnu nagradu plakatu sa srebrenim pleterom i novčani iznos od 10 tisuća kuna, za popularizaciju znanosti brončanu plakatu i 7 tisuća kuna, kao i nagrađeni znanstveni novaci.

Pročitajte više