Objavljeno kako će izgledati testiranje djece: "Roditelji će upisivati u bilježnicu"

Foto: Igor Soban/PIXSELL

ŠKOLARCI više neće u samoizolaciju, ali će se zato samotestirati i to svakog ponedjeljka. Ako kućni test pokaže da su negativni, mogu u školu.

 

Kada će početi ta akcija testiranja, vrijedna 20 milijuna kuna na mjesec, i tko će je kontrolirati u RTL-u Danas je govorio glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičina.

"Roditelji će upisivati u bilježnicu..."

"Čim prije, tim bolje", kazao je Pavičin kad bi se s time trebalo krenuti. "Bilo bi dobro da se krenulo jučer, ali to ovisi o nekoliko logističkih problema. Jedan od njih je sama nabava, radi se o tri milijuna testova. Ako se uspiju nabaviti testovi ovaj ili sljedeći tjedan, za svega nekoliko dana može se krenuti s distribucijom prema školama i prema roditeljima."

"Provodit će se tako da škole distribuiraju testove učenicima odnosno roditeljima, roditelji kući provode testiranje učenika, upisuju u njegovu bilježnicu ako je negativan, datum kad je negativan, u bilo koju bilježnicu", rekao je. 

Kada će testiranje biti češće od jednom tjedno

Učenici će se testirati svakog ponedjeljka, ali u slučaju pojave zaraze u razredu bit će i češće. 

"Ako se tijekom tjedna ponovo pojavi neki slučaj, neovisno o ovom testiranju, u srijedu ili četvrtak, onda se ponavlja testiranje za taj razredni odjel bez obzira na broj pozitivnih učenika u razredu. Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima, jer su oni u principu zdrava djeca, kao što znate, mi smo izvadili podatke da je bilo djece koja su bila šest puta u samoizolaciji. To znači da su zdrava djeca 60 dana provela zatvorena u kući."

Što ako netko odbije testirati dijete

Što ako netko odbije testirati svoje dijete? I tko će uopće kontrolirati rezultate testova?

"Prvo treba napomenuti da nema nikakvih razloga zašto netko ne bi testirao", odgovorio je glavni savjetnik ministra obrazovanja.

"Ne radi se o nekoj mjeri nužnog, obaveznog testiranja za školu. Radi se o mjeri ukidanja samoizolacije. Ako netko ne želi da mu dijete bude izuzeto od samoizolacije, neće testirati, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije, što znači da, ako netko odbije testiranje, u tom razrednom odjeljenju se pojavi zaraženi učenik, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Svim ostalim učenicima nastavit će se normalan život", kazao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više